Selvitys digitaalisista oikeusapupalveluista julkaistu
Tuore selvitys tarkastelee digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja reunaehtoja julkisten oikeusapupalveluiden kehittämisessä eri maissa. Tavoitteena on ollut tunnistaa mahdolliset parhaat käytännöt sekä kielteiset vaikutukset oikeussuojan saavutettavuuteen.
Raportissa on erityisesti pyritty selvittämään digitaalisten oikeusapupalveluiden käyttäjäkokemuksia ja tuottamaan tietoa siitä, miksi ja miten asiakasnäkökulma tulisi ottaa huomioon Suomessa oikeusapupalveluiden digitalisoinnin kehittämisessä.
Selvityksen aineistona on asiantuntijahaastattelut, aikaisempi kirjallisuus ja julkisesti saatavilla olevat raportit. Vastaajia on Alankomaista, Australiasta, Isosta-Britanniasta, Belgiasta, Tanskasta, Virosta sekä Yhdysvalloista.
Tietoa oikeusavun asiakkaiden kokemuksista on hyvin vähän
Selvitys vahvistaa käsityksen siitä, että tietoa digitalisaation vaikutuksista oikeusapupalveluiden laatuun on hyvin vähän. Erityisesti käyttäjien kokemuksia palveluista on vain vähän. Selvityksen mukaan oikeusavun palveluja tulisi kehittää käyttäjälähtökohtaisesti ja huomioida asiakasryhmien monimuotoisuus.
Selvityksen ovat tehneet Frida Alizadeh Westerling, Emeline Banzuzi, Riikka Koulu ja Hilma Laamanen Helsingin yliopistosta. Julkaisu on tehty oikeusministeriön tilauksesta ja rahoituksella.
Selvitys digitaalisista oikeusapupalveluista
Lisätietoja:
Hallitusneuvos Maaria Rubanin, oikeusministeriö, p. 0295 150 140, [email protected]
Apulaisprofessori Riikka Koulu, Helsingin yliopisto, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti sekä Legal Tech Lab, p. 050 588 0414, [email protected]