Hyppää sisältöön
Media

Käräjäoikeusverkosto uudistuu: jatkossa käräjäoikeuksia on 20

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 11.2.2016 10.32
Tiedote
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström on päättänyt käräjäoikeusverkoston tulevista tuomiopiireistä. Hallituksen esitys asiasta on tarkoitus eduskunnalle antaa syksyllä. Uudistus on määrä toteuttaa vuonna 2018.

Jatkossa käräjäoikeuspaikkakuntia olisi 20, kun niitä nyt on 27. Käräjäoikeuspaikkakunnat olisivat: Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Erillisiä kanslioita jäisi neljälle paikkakunnalle: Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan. Erillisiä istuntopaikkoja jää 12 paikkakunnalle: Inari (Ivalo), Kauhava, Kittilä, Kuusamo, Nurmes, Porvoo, Raasepori, Rauma, Salo, Savonlinna, Sodankylä ja Utsjoki.

Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa käräjäoikeusverkoston rakennetta siten, että oikeusturvan saatavuus ja lainkäytön laatu voidaan turvata muuttuvassa toimintaympäristössä. Tämä edellyttää käräjäoikeuksilta riittävän suurta kokoa. Kun käräjäoikeuksista muodostetaan hallinnollisesti suurempia kokonaisuuksia, voidaan työmäärä ja resurssit jakaa nykyistä tasaisemmin. Uudistuksella vastataan myös oikeushallintoon kohdistuviin merkittäviin säästötavoitteisiin ja menopaineisiin.

Tarkoituksena on, että uudistuksen yhteydessä keskitettäisiin ns. summaaristen riita-asioiden käsittelyä. Nykyisin summaarisia riita-asioita käsitellään kaikissa käräjäoikeuksissa. Jatkossa summaarisia riita-asioita käsiteltäisiin enintään kahdessa käräjäoikeudessa per hovioikeuspiiri. Summaarisia asioita käsitteleviä käräjäoikeuksia olisivat Itä-Uudenmaan, Kainuun, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Oulun, Pirkanmaan ja Pohjanmaan käräjäoikeudet. Keskittämissuunnitelmaa ja summaaristen asioiden käsittelypaikkoja täsmennetään jatkovalmistelussa. Summaarisiksi kutsutaan sellaisia riidattomia velkomisasioita, esimerkiksi maksamattomia laskuja, jotka käräjäoikeus voi ratkaista kirjallisessa menettelyssä.

Käräjäoikeusverkostossa 36 toimipistettä

Uudistuksen jälkeen käräjäoikeusverkostossa olisi yhteensä 36 toimipistettä: käräjäoikeudet 20 paikkakunnalla, erillisiä kanslioita neljällä paikkakunnalla ja erillisiä istuntopaikkoja 12 paikkakunnalla.

Ehdotus_20_tuomiopiirin_mallista.pdf (pdf, 0.18 Mt)

Uudistuksen myötä käräjäoikeus lakkaisi seitsemältä paikkakunnalta: Hyvinkää, Järvenpää, Kemi, Kokkola, Porvoo, Raasepori ja Ylivieska. Näistä Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan jää kanslia, Porvooseen ja Raaseporiin jää istuntopaikka.

Kanslia lakkaisi seuraavilta paikkakunnilta (9): Iisalmi, Kotka, Lohja, Raahe, Sodankylä, Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus. Näistä Sodankylään, Kuusamoon ja Savonlinnaan jää istuntopaikka.

Erillinen istuntopaikka lakkaisi seuraavilta paikkakunnilta (14): Alajärvi, Alavus, Kauhajoki, Kemijärvi, Kemiönsaari (Kemiö), Kirkkonummi, Kristiinankaupunki, Kuhmo, Pieksämäki, Pietarsaari, Pudasjärvi, Suomussalmi, Uusikaupunki ja Tornio.

Uudistuksen yhteydessä tehtäisiin tarkistuksia myös tiettyihin käräjäoikeuksiin käsiteltäväksi keskitettyjen asiaryhmien tuomiopiirijakoon. Näin esim. ulosottovalitus-, yrityssaneeraus- ja sotilasoikeudenkäyntiasioita käsittelevien käräjäoikeuksien määrä vähenisi nykyisestä käräjäoikeusverkostotyöryhmän keväällä 2015 esittämien suuntaviivojen mukaisesti.

Uudistus viedään eteenpäin yhteistyössä henkilöstön kanssa

Uudistuksen valmistelua varten oikeusministeriö asettaa projektiorganisaation, jonka tehtävänä on laatia hallituksen esitys sekä valmistella ja toteuttaa uudistuksen edellyttämät henkilöstö- ja toimitilajärjestelyt. Uudistukseen liittyvät yt-neuvottelut käynnistetään maalis-huhtikuussa 2016.

Johtamiseen ja henkilöstön hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota uudistuksen toteutuksessa. Sähköistä asiointia käräjäoikeuksissa tullaan lisäämään syyttäjälaitoksen ja yleisten tuomioistuinten asian- ja dokumentinhallinnan kehittämishankkeen (AIPA) myötä. Käräjäoikeuksien toimitilojen turvallisuuteen tullaan kiinnittämään huomiota. Lähtökohtana on, että uudistuksessa jäljelle jäävät toimipisteet varustetaan riittävillä turvavarusteilla.

Uudistuksessa turvataan sekä suomen- että ruotsinkielisen väestön oikeudet sijoittamalla käräjäoikeuksiin riittävä määrä niin sanottuja kielituomarin virkoja.

Käräjäoikeusverkoston uudistaminen sisältyy pääministeri Juha Sipilän hallituksen kivijalkahankkeisiin eli oikeudenhoidon uudistamisohjelman täytäntöönpanoon.

Lisätietoja:
hallitusneuvos, apulaisosastopäällikkö Heikki Liljeroos, puh. 02951 50428,
ministerin erityisavustaja Leena Riekkola, puh. 02951 60375,
osastopäällikkö, ylijohtaja Kari Kiesiläinen, puh. 02951 50138

Jari Lindström
Sivun alkuun