Tukea ja työkaluja
Tukea ja työkaluja rajat ylittävään oikeudelliseen yhteistyöhön -hanke
OM015:00/2021 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Oikeusministeriössä toteutetaan 1.1.2021–31.12.2022 EU-komission oikeusohjelman rahoittama hanke, jonka tavoitteena on edistää rajat ylittävää yhteistyötä siviilioikeuden alalla ja tarjota suomalaisille oikeusalan toimijoille tietoa ja tukea EU:n siviilioikeuden käytännön soveltamiseen.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero OM015:00/2021
Asianumerot VN/5246/2021
Asettaja oikeusministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.1.2021 – 31.12.2022
Asettamispäivä 1.1.2021
Tavoitteet ja tuotokset
Tukea ja työkaluja rajat ylittävään oikeudelliseen yhteistyöhön -hankkeen pääasiallisena tavoitteena on edistää rajat ylittävää yhteistyötä siviilioikeuden alalla ja tarjota suomalaisille oikeusalan toimijoille tietoa ja tukea EU:n siviilioikeuden käytännön soveltamiseen.
Hanke on rahoitettu EU:n oikeusalan rahoitusohjelmasta (Justice Programme 2014-2020). Lisätietoa rahoitusohjelmasta löytyy täältä: (https://ec.europa.eu/justice/grants1/programmes-2014-2020/justice/index_en.htm
Hanke koostuu kolmesta sisällöllisestä osasta: 1) Kansallisen verkoston (Suomen kansallinen verkosto rajat ylittävissä siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa) viestinnän tehostaminen ja työkalujen kehittäminen tukemaan rajat ylittävää oikeudellista yhteistyötä, 2) Tiedon jakaminen ja koulutus sekä 3) Kansallisen verkoston vahvistaminen ja sen kansainvälisen yhteistyön parantaminen.
Hankkeen ensimmäinen osa painottuu kansallisen verkoston viestinnän kehittämiseen. Hankkeen aikana mm. uudistetaan kansallisen verkoston uutiskirje. Lisäksi suomalaisia tuomioistuimia tuetaan rajat ylittävään siviili- ja kauppaoikeuteen liittyvissä tehtävissä luomalla oikeushallinnon intranettiin uusia tietosisältöjä ja tuottamalla tuomioistuinten käyttöön verkkotyökalu rajat ylittävien oikeusapupyyntöjen valmisteluun (tiedoksianto- ja todistelua koskeva pyynnöt).
Tiedon jakaminen ja koulutus – osio sisältää rajat ylittävää oikeudellista yhteistyötä käsitteleviä koulutus- ja tiedonjakotilaisuuksia eri puolella Suomea. Näiden tilaisuuksien tavoitteena on tehdä EU:n siviilioikeuden alan lainsäädäntöä sekä rajat ylittävää oikeudellista yhteistyötä tukevia verkostoja tunnetummiksi Suomessa, jotta niiden tuottamat palvelut ovat nykyistä paremmin oikeusalan ammattilaisten hyödynnettävissä. Hankkeen aikana järjestetään myös kaksi valtakunnallista seminaaria EU:n siviilioikeuteen liittyvistä teemoista.
Kansallisen verkoston vahvistamista ja sen kansainvälisen yhteistyön parantamista koskeva osio sisältää kansallisen verkoston perustoiminnan ylläpitämistä ja kehittämistä sekä yhteistyötä muiden EU-valtioiden kansallisten verkostojen kanssa.
Tiivistelmä
Oikeusministeriössä toteutetaan 1.1.2021–31.12.2022 EU-komission oikeusohjelman rahoittama hanke, jonka tavoitteena on edistää rajat ylittävää yhteistyötä siviilioikeuden alalla ja tarjota suomalaisille oikeusalan toimijoille tietoa ja tukea EU:n siviilioikeuden käytännön soveltamiseen.
Lähtökohdat
Suomessa on vuodesta 2016 lähtien toiminut kansallinen verkosto rajat ylittävissä siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa. Kansallinen verkosto koostuu tuomioistuinten, Tuomioistuinviraston, ulosottolaitoksen, oikeusaputoimistojen, Suomen asianajajaliiton ja oikeusministeriön nimittämistä jäsenistä. Kansallisen verkoston tehtäviin kuuluu mm. tiedon välittäminen EU:n siviilioikeudellisesta lainsäädännöstä ja siihen liittyvistä tietolähteistä sekä Euroopan oikeudellisesta verkostosta suomalaisille oikeusviranomaisille sekä muille oikeusalan toimijoille. Kansallisen verkoston toiminta kytkeytyy Euroopan oikeudelliseen verkostoon (European Judicial Network in Civil and Commercial matters, EJN), joka on EU-tason yhteistyöverkosto rajat ylittävissä siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa.
Oikeusministeriössä oli 1.3.2019-29.2.2020 käynnissä EU-hanke (Strengthening of the Finnish National Network –hanke), jossa kerättiin tietoa mm. tuomioistuinten tarpeista ja toiveista liittyen EU:n siviilioikeuden alan lainsäädännön soveltamiseen. Tukea ja työkaluja -hanke on jatkohanke tälle EU-hankkeelle. Hankesuunnitelma pohjautuukin ensimmäisen hankkeen tulosten pohjalta esiin nousseisiin kehitystarpeisiin. Ensimmäisessä hankkeessa kerättyjen tietojen perusteella EU:n siviilioikeuden soveltamista pidetään haastavana ja sen soveltamiseen toivotaan enemmän helposti saatavilla olevaa tietoa ja tukea. Keskeinen huomio oli myös se, että erilaiset verkostot, joita on perustettu tukemaan oikeudellista yhteistyötä, ovat edelleen melko tuntemattomia Suomessa, eikä niiden tarjoamaa tukea ja tietoa siten hyödynnetä täysimääräisesti.
Lisätietoja
Hankkeen lopputuloksena suomalaisilla oikeusalan ammattilaisilla on enemmän tietoa ja työvälineitä EU:n siviilioikeuden soveltamiseen.
Suomen kansallinen verkosto ja Euroopan siviili- ja kauppaoikeuden alan oikeudellinen verkosto tunnetaan paremmin suomalaisten oikeusalan toimijoiden keskuudessa ja niiden tuottamaa tietoa ja palveluja hyödynnetään enemmän. Kansallinen verkosto voi myös jakaa EU:n siviilioikeuden alaan liittyvää tietoa ammattimaisemmin.
Kansallisella verkostolla on hankkeen tuloksena myös enemmän tietoa suomalaisten oikeusalan ammattilaisten tarpeista ja odotuksista EU:n siviilioikeudellisen yhteistyön alalla. Myös yhteistyö muiden jäsenvaltioiden kansallisten verkosto - ja oikeusviranomaisten kanssa on vahvistunut.
Hankkeen tulokset hyödyttävät suomalaisia tuomareita, käräjäsihteereitä, asianajajia, ulosottoviranomaisia, oikeusministeriötä sekä Euroopan siviili- ja kauppaoikeuden alan oikeudellista verkostoa ja EU-jäsenvaltioiden kansallisia verkostoja.
Hanke käynnistyi 1.1.2021
Asettaminen ja organisointi
-
18.3.2021 Tanja Niemi
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Hyvönen, Salla
Hankepäällikkö
oikeusministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
20.9.2021 – 31.12.2022
Niemi, Tanja
Erityisasiantuntija
oikeusministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
1.3. – 19.9.2021