Hyppää sisältöön
Media

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksiin tiukennuksia vuoden 2020 alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2019 14.01
Tiedote

Ehdollisen vankeusrangaistuksen oheisseuraamuksia koskevaa järjestelmää tiukennetaan 1.1.2020 alkaen. Uudistuksen myötä myös aikuinen, eli rikoksen 21 vuotta täyttäneenä tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan.

Nykyisin valvonta voidaan tuomita ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena vain alle 21-vuotiaalle rikoksentekijälle. Uudistuksen tavoitteena on ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä ehdollisen rangaistuksen tuntuvuutta.

Jatkossa aikuinen voidaan tuomita ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena valvontaan, jos se on tekijän aikaisempi rikollisuus, hänen henkilökohtaiset olonsa ja rikokseen johtaneet seikat huomioon ottaen tarpeen uusien rikosten ehkäisemiseksi. Näissä tapauksissa on usein kyse päihdeongelmaisesta henkilöstä, joka on ajautumassa rikoskierteeseen. Valvontaan voidaan tuomita myös sillä perusteella, että ehdollista vankeutta yksinään on pidettävä riittämättömänä rangaistuksena rikoksesta.

Ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena tuomittavan valvonnan pituus on yksi vuosi kolme kuukautta. Kyse ei ole sähköisestä valvonnasta, joka toteutetaan esimerkiksi jalkapannan avulla. Valvonta sisältää tapaamisia valvojan kanssa sekä tarvittaessa osallistumista esimerkiksi Rikosseuraamuslaitoksen järjestämään ohjelmatoimintaan, jolla pyritään ehkäisemään rikoksen uusimista. Aikuisten valvonta voi sisältää lisäksi avohoitoa tai -kuntoutusta.

Järjestelmää tehostetaan lisäksi nostamalla ehdollisen vankeuden oheisseuraamuksena tuomittavissa olevan yhdyskuntapalvelun enimmäismäärä 90 tunnista 120 tuntiin. Aikuisen tuomitun jäljellä oleva valvonta-aika voidaan muuntaa lyhyeksi vankeudeksi, jos tuomittu rikkoo törkeästi valvontaan sisältyviä velvollisuuksiaan.

Uudistusten myötä valvontaan tuomitaan arviolta enintään 800 syytettyä vuodessa. Kustannuksiksi arvioidaan enintään 3,7 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Tuuli Herlin, puh. 02951 50602, sähköposti: [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun