Henriksson esitteli Belgian oikeusministerille suomalaista avovankilajärjestelmää
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tutustui tänään Keravan uuteen avovankilaan yhdessä Belgian oikeusministeri Vincent Van Quickenbornen kanssa. Belgia etsii parhaillaan ratkaisuja vankiloidensa tilanahtauteen ja on perustamassa alemman turvallisuustason vankiloita lyhyitä tuomioita suorittaville.
Suomessa on Euroopan toiseksi alhaisin vankiluku, pääsääntöisesti alle 3000 vankia. Yliasutusta vankiloissa on kansainvälisesti verrattuna vain vähän.
Vankila on kallis seuraamusvaihtoehto. Avovankilapäivä on muiden etujensa lisäksi huomattavasti halvempi kuin päivä suljetussa vankilassa. Tavoitteena vankien vapautumisessa on turvallinen vapautuminen joko avolaitoksen tai valvotun koevapauden kautta.
Avovankila valmentaa vankeja vapauteen
Oikeusministerit tutustuivat tiistaina uuteen Keravan avovankilaan, joka on nyt Suomen suurin avovankila. Vankilan kuntoutustyö valmentaa vankeja vapauteen. Keravan avovankila tarjoaa vangeille erilaista työtoimintaa, päihdekuntoutusta ja opiskelumahdollisuuksia.
- Pyrimme asteittaiseen ja hallittuun vapautumiseen vankilasta. Avovankila mahdollistaa vangin valmistautumisen vapauteen. Esimerkiksi monet pitkäaikaisvangit tarvitsevat arjen taitojen harjoittelua, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi.
- Toisaalta sijoittaminen avovankilaan edellyttää vangin sitoutumista erilaisiin ehtoihin. Keskeinen vaatimus on päihteettömyys ja eräissä vankiloissa on myös suostuttava sähköiseen valvontaan. Jos vanki rikkoo ehtoja, siirretään hänet suljettuun vankilaan. Kysymys on vangin motivaatiosta elää avovankilan sääntöjen mukaan, avovankilan suuremmilla vapauksilla, Henriksson jatkoi.
Vankilaturvallisuuden parantamiseen panostetaan Suomessa
Keravan vierailun yhteydessä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kommentoi julkisuudessa esiintynyttä huolta vankilaturvallisuudesta.
Henriksson muistutti, että tällä hallituskaudella on tehty merkittäviä vankilaturvallisuutta parantavia investointeja, kuten turvatekniikkaan kertaluonteisesti noin kuusi miljoonaa euroa ja vankilaturvallisuuden parantamiseen pysyvästi noin 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Näillä on muun muassa rahoitettu Turun vankilan varmuusosasto ja lisätty henkilöstöä noin 40 henkilöllä. Lisäksi hallituskaudella on sovittu Vantaan vankilan lisärakennuksen rahoittamisesta 13 miljoonalla, mikä osaltaan tulee parantamaan vankilaturvallisuutta.
Seksuaalirikosten uhrien palvelut tärkeitä
Vankilavierailun jälkeen ministerit Henriksson ja Van Quickenborne tutustuivat vielä Helsingin Seri-tukikeskuksen toimintaan. Naistenklinikan Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö yli 16-vuotiaille sukupuolesta riippumatta. Seri-tukikeskus on tutkinut ja hoitanut viiden ensimmäisen toimintavuotensa aikana jo yli 2000 seksuaaliväkivallan uhria.
- On äärimmäisen tärkeää, että seksuaalirikosten uhrit saavat nopeasti tarvitsemaansa matalan kynnyksen tukea. Hallitus onkin viime vuosina merkittävästi lisännyt seksuaalirikosten uhrien tukipalveluita. Seri-tukikeskuksia on tällä hetkellä 16 kappaletta, ja palvelua on nyt saatavilla kattavasti ympäri Suomen, oikeusministeri Henriksson kertoi.
Lisätietoja: erityisavustaja Oscar Byman, p. 0295 161 176, [email protected]