Itämeren maat etsivät parhaita käytäntöjä lapsikaupan ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi
Suomi toimii parhaillaan Itämeren valtioiden neuvoston puheenjohtajana. Yksi Suomen tavoitteista on vahvistaa Itämeren maiden osaamista ja yhteistyötä lapsikaupan ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi. Työ on käynnistynyt asiantuntijatyöpajojen sarjalla.
Rovaniemellä kuun vaihteessa järjestetyn asiantuntijatyöpajan aiheena oli lapsikaupan ja lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyn ja tunnistamisen parhaat käytännöt. Työpajassa keskusteltiin muun muassa siitä, millaisissa tilanteissa ja miten toimijat ovat tunnistaneet lapsia ihmiskaupan uhreiksi, mitkä toimijat ovat parhaita tukemaan hyväksikäytettyä lasta monialaisesti ja mitkä ovat parhaita keinoja tukea lasta ottamaan vastaan apua, myös silloin kun hän itse kokee hyötyvänsä hyväksikäytöstä. Asiantuntijat vaihtoivat ajatuksia myös rankaisemattomuusperiaatteen toteuttamisesta rikoksiin ihmiskaupan seurauksena syyllistyneiden lasten suojelemiseksi.
Keväällä 2024 järjestetään Helsingissä työpajat, joiden aiheina on ukrainalaisten pakolaisten hyväksikäytön ehkäisy sekä rikosvastuun toteutumisen vahvistaminen ja parhaat käytännöt verkkovälitteisen lapsikaupan ehkäisemiseksi. Keväällä järjestetään lisäksi lapsikaupan torjuntakeinoja käsittelevä kansainvälinen konferenssi.
Suomi toimii Itämeren valtioiden neuvoston (Council of the Baltic Sea States, CBSS) puheenjohtajamaana 1.7.2023–30.6.2024. Suomen puheenjohtajakauden läpileikkaavina teemoina ovat kokonaisturvallisuus, kriisivalmius ja resilienssi. Turvallisuusteemaan liittyen neuvoston työryhmät muun muassa jakavat parhaita käytäntöjä lapsiin kohdistuvan ihmiskaupan ja väkivallan ehkäisemiseksi, tunnistamiseksi sekä uhrien auttamiseksi.
Lisätietoja:
valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Venla Roth, OM, p. 0295 150 011, [email protected]
sosiaalineuvos Marjo Malja, STM, p. 0295 163 581, [email protected]
erityisasiantuntija, ihmiskaupan vastainen työ, Saara Pihlaja, OM, p. 0295 150 274, [email protected]