Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriölle kestävän kehityksen visio

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2020 17.18
Tiedote
Keskeiset tavoitteet oikeusministeriön toiminnassa
Keskeiset tavoitteet oikeusministeriön toiminnassa

Oikeusministeriön kestävän kehityksen visio vuodelle 2030 on Demokraattinen, perus- ja ihmisoikeudet turvaava oikeusvaltio sekä kestävä oikeushallinto. Vision valmisteli ministeriön kestävän kehityksen verkosto, ja sen hyväksyi kansliapäällikön johtama osastopäällikkökokous.

Vision perustana ovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (Agenda 2030), joita oikeusministeriö on sitoutunut noudattamaan. Oikeusministeriön kannalta keskeiset tavoitteet liittyvät demokratiaan, tasa-arvoon, eriarvoistumisen vähentämiseen sekä rauhaan, oikeudenmukaisuuteen ja hyvään hallintoon.

Oikeusministeriön vision läpileikkaavana tavoitteena on varmistaa jokaisen pääsy oikeuksiin ja se, että ketään ei yhteiskunnassa jätetä. 
Vision mukaan: 

  • Suomalainen demokratia nojaa oikeusvaltioon, jossa perustuslaki ja kansainväliset sitoumukset antavat vahvan suojan perus- ja ihmisoikeuksille.
  • Oikeusvaltion ytimessä on laadukas, perus- ja ihmisoikeudet turvaava lainsäädäntö, jota sovelletaan riippumattomissa tuomioistuimissa.
  • Suomi on yhdenvertainen.
  • Oikeushallinto on sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä. 

Visiota tukee kolme painopistealuetta, jotka tarkentavat sitä, miten visioon voidaan päästä. 


Kestävä kehitys on arjen työtä


Oikeusministeriön kestävän kehityksen vision valmisteli ministeriön kestävän kehityksen verkosto. Verkosto koordinoi ministeriössä Agenda2030:n tavoitteiden toimeenpanoa ja tukee valtioneuvostotasoista kestävän kehityksen työtä. Ministeriön visiotyö alkoi vuoden 2019 lopussa.
 
- Valmistelun kuluessa kirkastui, että oikeusministeriön henkilöstö tekee töitä kestävän kehityksen eteen vuoden jokaisena päivänä. Osa tulevaa kestävän kehityksen työtä onkin vahvistaa sitä, että jokainen ministeriöläinen tunnistaa kestävän kehityksen tavoitteet ja niiden merkityksen omassa työssään, sanoo kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Lisätietoja
erityisasiantuntija Maria Wakeham-Hartonen, p. 02951 50416, [email protected]
erityisasiantuntija Mari Mäki, p. 0295 150 086, [email protected]

Sivun alkuun