Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson: Oikeusapupyyntöjä voitava välittää EU-maiden kesken sähköisesti

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2019 11.02
Tiedote

Euroopan oikeudellinen verkosto rikosasioissa eli EJN (European Judicial Network in Criminal Matters) kokoontuu Helsingissä 20.-22. marraskuuta. Tapaamisen aiheena on sähköisen todistusaineiston välittäminen viranomaisten kesken. Kokous on osa Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa.

EJN on viranomaisten välinen yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on helpottaa jäsenvaltioiden välistä oikeudellista yhteistyötä erityisesti vakavan rikollisuuden vastaisessa toiminnassa. Kukin EU-jäsenvaltio on nimennyt verkostoon omat yhteyshenkilönsä. Verkoston jäsenet ovat pääosin syyttäjiä. Suomesta mukana on myös tuomareita sekä keskusrikospoliisin ja oikeusministeriön virkamiehiä.

 - EU:n rikosoikeudellinen yhteistyö perustuu yhteisiin arvoihin ja päätösten vastavuoroiseen tunnustamiseen. Näin päätettiin jo 20 vuotta sitten Tampereella, kun Suomi toimi EU:n puheenjohtajamaana, sanoi kokouksen avannut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Rikosoikeudellisen verkoston yhteyshenkilö voi pyytää suoraan toisen jäsenvaltion yhteyshenkilöltä tietoja, jotka liittyvät rikosasian käsittelyyn. Tällaisia yhteydenottoja tehdään noin 7 000 vuosittain. Pyynnöt koskevat nykyisin yhä useammin sähköisen todistusaineiston saamista toisesta jäsenvaltiosta. Verkoston nettisivuilla on yli miljoona käyntiä vuodessa.

- Rikosoikeudellisen verkoston yhteistyö toimii erinomaisesti. Haasteena on se, että oikeusapupyyntöjen välittämiseen ei vielä ole EU:n yhteistä sähköistä kanavaa, jonka kautta pyynnöt ja vastaukset siirtyisivät turvallisesti. Tätä koskeva kehitystyö on parhaillaan vireillä, kertoi ministeri Henriksson.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen painotti avauspuheessaan, että rikosoikeudellisen verkoston tehokas toiminta pohjautuu vahvaan luottamukseen ja erilaisten oikeusjärjestelmien ymmärtämiseen.

- EU-maiden oikeusjärjestelmät ovat monin tavoin erilaisia, mutta samalla ne perustuvat yhteisiin eurooppalaisiin arvoihimme, ennen kaikkea ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen, valtakunnansyyttäjä Toiviainen sanoi.

Rikosoikeudellisen verkoston kokouksessa kuullaan myös mm. perusteilla olevan Euroopan syyttäjänvirasto EPPO:n tilanteesta. Siitä kertoo Euroopan pääsyyttäjän tehtävään äskettäin valittu Laura Kövesi.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Merja Norros, oikeusministeriö, puh. 0295 150 590, merja.norros(at)om.fi (torstai 21.11.) ja

valtionsyyttäjä Tuuli Eerolainen, Valtakunnansyyttäjän toimisto, puh. 0295 620 818, tuuli.eerolainen(at)oikeus.fi (perjantai 22.11.)

EJN:n verkkosivut

Aihepiiriin liittyvä EU2019FI-taustoitus

Sivun alkuun