Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Lindström: Myös Suomella on vankeinhoidossa kehitettävää

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2017 13.04
Tiedote

- Vankilan on tarjottava vangeille keinoja rikoskierteestä vapautumiseen muun muassa koulutuksella sekä elämäntaitojen ja toimintakyvyn kehittämisellä, sanoi oikeus- ja työministeri Jari Lindström puhuessaan Nelson Mandela -säännöiksi nimettyjen YK:n vankeinhoidon vähimmäissääntöjen julkistamisseminaarissa Helsingissä tänään 14.2.

- Vaikka meillä Suomessa vankeinhoito on pääsääntöisesti hyvällä tolalla, haasteita ja kehitettävää riittää esimerkiksi vangeille järjestettävän toiminnan lisäämisessä.

- Laadukas ja tavoitteellinen vankeinhoito vaatii pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä sekä erityisasiantuntijoiden panosta. Se vaatii myös riittävät resurssit. Tällä hetkellä taloudellisissa vaikeuksissa painiva julkinen talous pakottaa meitä etsimään säästöjä ja tekemään rakenteellisia uudistuksia myös vankeinhoidossa. Tällaiset ratkaisut eivät kuitenkaan saa vaikuttaa vankeinhoidon toiminnalliseen sisältöön, Lindström painotti.

Uusissa säännöissä korostetaan yhteiskunnan velvollisuutta huolehtia vapautuvasta vangista. Lindströmin mukaan mm. valtioneuvoston kesäkuussa 2016 tekemä periaatepäätös pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisestä on osa tätä ajattelua:

- Päätöksen nojalla käynnistyi syksyllä Aune-toimenpideohjelma, jossa rikosseuraamusasiakkaat ovat näkyvästi esillä. Tavoitteena on ennaltaehkäistä asunnottomuutta ja torjua sen uusiutumista. Ohjelmassa kehitetään asumissosiaalista työtä ja jatkumoja vankilasta siviiliin.

Lindström korosti, että viime vuosina vankeinhoidossa on muutenkin panostettu hallittuun ja asteittaiseen vapauttamiseen.

Kansainväliset vankeinhoidon vähimmäissäännöt painottavat, että vangit kuuluvat vankilassakin edelleen osaksi yhteiskuntaa. Tämän niin sanotun normaalisuusperiaatteen mukaisesti vankiloiden terveydenhuolto siirrettiin Suomessa vuoden 2016 alusta yhteiskunnan normaalipalveluina hoidettavaksi.

- Se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Muilta osin meillä on tässä asiassa kuitenkin vielä kehitettävääkin esimerkiksi vankien koulutuksen, sosiaalityön ja sielunhoidon saralla, Lindström totesi.

Lisätietoja:
erityisavustaja Leena Riekkola, puh. 02951 60375

Sivun alkuun