Hyppää sisältöön
Media

Ministerityöryhmä: Suomi vastaanottaa vuoden 2023 pakolaiskiintiössä syyrialaisia, afganistanilaisia, kongolaisia ja Libyasta evakuoituja

oikeusministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2022 12.03
Tiedote

Ensi vuonna Suomi ottaa vastaan 1 050 kiintiöpakolaista. Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä linjasi tänään, mistä eri pakolaisryhmistä määrä koostuu. Ministerityöryhmän puheenjohtajana toimii oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Suomi vastaanottaa vuoden 2023 pakolaiskiintiössä yhteensä 420 syyrialaista pakolaista Libanonista ja Turkista, 210 afganistanilaista pakolaista Iranista ja 160 kongolaista pakolaista Sambiasta. Lisäksi Suomi vastaanottaa 130 pakolaista, jotka on evakuoitu Libyasta Ruandaan, sekä 130 pakolaista ilman kansalaisuus- ja aluerajausta, mukaan lukien hätätapaukset.

Pakolaiskiintiötä on valmisteltu YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Suomelle antaman ehdotuksen pohjalta. Lähtökohtana on, että Suomi jatkaa edelleen pääsääntöisesti samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin viime vuosina. Jatkuvuudesta on etua, sillä se auttaa hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla aiempia kokemuksia. Myös kotoutuminen helpottuu, kun vastaanotettaville henkilöille on Suomessa saatavilla tulkkausta sekä oman kansalaisuus- ja kieliryhmän muodostamia verkostoja.

– Suomi jatkaa johdonmukaisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien pakolaisten vastaanottamista. Esimerkiksi afgaanipakolaisten valinnassa painotetaan sukupuolensa vuoksi uhattuja naisia ja tyttöjä, seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä, vaarassa olevia lapsia ja nuoria, ihmisoikeuspuolustajia, naisaktivisteja ja toimittajia, terveydellisten syiden vuoksi uudelleensijoituksen tarpeessa olevia sekä muita erityisen haavoittuvassa asemassa olevia, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Eduskunta päättää pakolaiskiintiöstä lopullisesti joulukuussa talousarvion vahvistamisen yhteydessä.


Kiintiöpakolaisten suojelun tarve arvioidaan jo etukäteen

​​​​​​
Kiintiöpakolaisten vastaanotto on yksi tehokkaimmista tavoista auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Samalla se on tehokas tapa tukea maita, jotka isännöivät suuria pakolaisyhteisöjä. Suomen viranomaiset valitsevat Suomeen otettavat pakolaiset UNHCR:n esityksestä. Tulijoiden suojelun tarve ja kotoutumisen edellytykset arvioidaan jo ennen heidän tuloaan Suomeen.
​​​​​​
​​​​​​​Suomi on yhdessä Euroopan komission kanssa kannustanut myös muita EU-jäsenvaltioita osallistumaan kiintiöpakolaisten vastaanottoon eli uudelleensijoittamiseen. Maailmanlaajuiset uudelleensijoittamisen tarpeet ovat viime vuosina kasvaneet. Euroopan komissio tukee jäsenvaltioita turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) kautta maksamalla 10 000 euroa jokaisesta vastaanotetusta kiintiöpakolaisesta.

Oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Mirka Eirola, sisäministeriö, p. 0295 488 383, [email protected] (pakolaiskiintiö)
ministeri Mikkosen erityisavustaja Mikko Jalo, p. 050 304 8522, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)

Sivun alkuun