Oikeusministeri Henriksson: Venäjän hyökkäys Ukrainaan loukkaa räikeästi kansainvälistä oikeutta
EU:n oikeusministerit keskustelivat tänään oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksessa Ukrainan sodan vaikutuksista kansainväliseen rikosoikeudelliseen yhteistyöhön. Ministerit tuomitsevat jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo Suomen olevan EU:n puheenjohtajamaan Ranskan kanssa samaa mieltä siitä, että edellytyksiä rikosoikeudelliseen yhteistyöhön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa ei tässä tilanteessa ole.
– Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet. Venäjän toimet kohdistuvat Ukrainaan mutta ovat hyökkäys myös koko Euroopan turvallisuutta ja kansainvälistä sopimusjärjestelmää vastaan. Venäjän hyökkäys on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.
Oikeusministerit antoivat tukensa kansainvälisen rikosoikeustuomioistuin ICC:n käynnistämälle tutkinnalle Ukrainan alueella epäillyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Kokouksessa EU-maiden oikeusministerit olivat laajasti sitä mieltä, että Venäjän tai Valko-Venäjän rikosoikeusapupyyntöihin ei nykyisessä tilanteessa ole edellytyksiä vastata. Ministerit antoivat myös tukensa komission ehdotukselle siitä, että EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virastolle Eurojustille annetaan tehtäväksi vahvistaa jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä ja koordinaatiota Ukrainaan liittyvissä rikosoikeuden alan kysymyksissä.
– On selvää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Valko-Venäjän toimet keskeyttävät myös rikosoikeudellisen yhteistyön Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Emme voi tässä tilanteessa vastata näiden maiden oikeusapupyyntöihin rikosasioissa, ministeri Henriksson sanoo.
Suomi soveltaa Venäjän kanssa tehtävään rikosoikeudelliseen yhteistyöhön Euroopan neuvoston yleissopimuksia, joista keskeiset koskevat rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista ja keskinäistä oikeusapua rikosasioissa. Suomi ei luovuta Venäjälle omia kansalaisiaan. Suomen ja Venäjän välillä on vuosittain vireillä viitisenkymmentä oikeusapupyyntöä rikosasioissa. Yhteistyötä Valko-Venäjän kanssa on ollut harvemmin. Valko-Venäjä ei ole Euroopan neuvoston jäsen.
Yhteistyön keskeyttäminen tarkoittaa käytännössä, että rikosoikeusapua annetaan vain poikkeustapauksissa tapauskohtaisen harkinnan jälkeen.
Lisätietoja:
erityisavustaja Lisa Palm, p. 0295 150 069, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]
hallitusneuvos Merja Norros, p. 0295 150 590, [email protected]