Oikeusministeri Tuija Brax: Keskustelu sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä on osa suomalaista menneisyyden käsittelyä
- Toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia käsitellään edelleen monissa Euroopan maissa. Historiantutkimuksen lisäksi taustalla on tavoite ylipäätään tulla toimeen usein vaikean menneisyyden kanssa. Meillä Suomessa sodan jälkeen toteutettu oikeudenkäynti, jossa maamme sodanaikaista poliittista johtoa tuomittiin sotaan syyllisinä, on varmasti yksi oman kansamme ja sen muistin historian kipeitä tapahtumia.
- Siitä kertoo se, että keskustelua asiasta käydään edelleen, vuosikymmenien jälkeen. Siksi oikeusministeriö myös pyysi tämän uuden selvityksen, totesi oikeusministeri Tuija Brax ottaessaan vastaan oikeustieteen tohtori Jukka Lindstedtin ja oikeustieteen lisensiaatti Stiina Löytömäen laatiman raportin sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä.
- Sotaan syyllisinä pidettyjen rankaiseminen tapahtui olosuhteissa ja sellaisten uhkien ja paineiden alla, joita on pidettävä poikkeuksellisina. Kuten selvitys osoittaa, lähes kaikki tapahtumaan liittyvä on oikeusvaltion näkökulmasta kyseenalaista.
- Miten nyky-Suomen tulisi tapahtuneeseen suhtautua? Selvityksen tekijät päätyvät juridisen tien, lainsäädännön ja tuomioistuinkäsittelyn sijasta suosittelemaan sitä, että julkinen valta jollakin muulla tavoin tunnustaisi tapahtuneet oikeudenloukkaukset. Vien tämän viestin pääministerille ja tasavallan presidentille.
- Selvitys sisältää myös vakavan sanoman siitä, että oikeusvaltion periaatteista on luovuttu Suomessa muissakin tilanteissa. Tämä on syytä pitää mielessä, kun mietitään yhteen tapahtumaan reagointia. Kuten tutkijat viisaasti toteavat: Kansakunnan historiallisen identiteetin kannalta on tärkeää, että oikeudenloukkauksia kokeneet otetaan huomioon tasapuolisesti.
- Oikeusministeriön puolesta toivon, että sekä tiedeyhteisö, historian tutkijat ja harrastajat että kansalaiset tutustuvat nyt valmistuneeseen selvitykseen. Uskon, että se antaa osaltaan sisältöä keskusteluun yhteisestä menneisyydestämme. Selvitys on kaikkien saatavissa oikeusministeriön verkkosivuilta.
Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Anu Santaharju,puh. 09 1606 7520