Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Tuija Brax Pikaluottoseminaarissa 19.10.2010

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2010 7.00
Puhe -

Hyvät seminaarivieraat,

kiitos, että olette tulleet paikalle näin runsaslukuisina tänään keskustelemaan pikaluotoista. Tarkoituksena on saada tämänpäiväisten keskustelujen avulla kokonaiskuva siitä, missä menemme tällä hetkellä pikaluottojen osalta. Kyseessähän on poikkeuksellisen nopeasti kehittyvä ala. Viimeksi reilu viikko sitten saimme kuulla uudentyyppisestä luottojen tarjoamisesta, ns. vertaislainoista. Niistäkin toivottavasti saamme tänään hieman tarkempaa tietoa.

Erityisesti tänään on pyrkimyksenä saada tietoa helmikuun alussa tulleiden uusien säännösten vaikutuksista. Alustavaa myönteistä palautetta on tullut poliisilta lehdistön välityksellä ainakin lainanhakijan henkilöllisyyden todentamisvelvollisuutta koskevien säännösten osalta. Kiinnostavaa on tietysti saada kuulla valvontaviranomaisilta ja muilta puhujilta tietoa myös yölainakiellon ja muiden säännösten noudattamisesta ja vaikutuksista.

Suurin osa pikaluottoihin ja muihin kuluttajaluottoihin liittyvistä uudistuksista tulee voimaan vasta joulukuussa. Näistä uudistuksista ehkä merkittävin koskee luotonantajien rekisteröintiä. Saamme tältä osin tietoa muun muassa siitä, miten Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on valmistauduttu rekisteröinnin alkamiseen. Toinen keskeinen uudistus joulukuun alussa tulevissa säännöksissä on se, että luotonantajilta edellytetään vastuullisuutta luottosuhteen kaikissa vaiheissa, markkinoinnista aina perintään asti. Toivottavasti tämän päivän keskusteluissa saamme kuulla siitä, miten pienlainayritykset ja muut luotonantajat ovat ottamassa huomioon tämän periaatteen toiminnassaan.

Tämän pidemmittä puheitta toivotan teidät kaikki tervetulleiksi tähän seminaariin ja annan puheenvuoron päivän ensimmäiselle puhujalle, toiminnanjohtaja Leena Veikkolalle Takuu-Säätiöstä.

Tuija Brax
Sivun alkuun