Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Tuija Brax: Valtion sakkotuloista 10 prosenttia ohjattava rikosten uhrien tukemiseen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.1.2010 8.00
Tiedote -

Käytännön tukityötä tekevien Rikosuhripäivystyksen sekä turvakotien rahoitus perustuu nykyisin valtaosaltaan Raha-automaattiyhdistyksen toiminta- ja projektiavustuksiin. - Vahvistuva uhkakuva on, että Raha-automaattiyhdistyksen edellytykset tämän toiminnan rahoittamiseen kaventuvat.

Ministeri painotti, että rikoksen uhrin tukipalvelujen rahoitus on saatava vakinaiselle pohjalle ja tasoltaan sellaiseksi, että rikoksen uhrille voidaan koko maassa turvata kohtuullisen tasoiset palvelut.

Esimerkiksi Ruotsissa rikosuhripäivystyksen rahoitusta varten on budjetin ulkopuolinen rahasto, Brottsofferfondet, jonka rahoitus pääosin perustuu vakaviin rikoksiin syyllistyneiltä perittävään maksuun. Maksu on suuruudeltaan noin 60 euroa. Rahastosta jaetaan avustuksia alueellisille vapaaehtoisjärjestöille.

Rikoksen tunnustamisella tehokkuutta tutkintaan ja oikeusprosessiin

Oikeusministeri Brax kertoi oikeusministeriön olevan käynnistämässä selvitystä siitä, soveltuisiko Suomeen useassa Euroopan maassa käytössä oleva menettely, jossa rikoksesta epäilty tunnustaa teon ja saa hyväkseen jonkinlaisen edun.

Järjestelmä, jossa rikoksen tunnustamisesta seuraa lievempi rangaistus, tunnetaan Euroopan maista muun muassa Englannissa ja Walesissa, Ranskassa, Italiassa, Puolassa jaVirossa. Myös Norjassa ja Tanskassa on lähes vastaava menettely.

Toisen tyyppinen järjestelmä tunnetaan angloamerikkalaisissa maissa: tunnustuksen seurauksena syyte nostetaan lievemmästä teosta tai - jos henkilö on tehnyt useamman rikoksen - syyte nostetaan vain osasta teoista.

- Järjestelmän edut ovat ennen kaikkea rikosprosessin keventymisessä ja nopeutumisessa, ministeri Brax totesi.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustajat Johanna Hautakorpi, puh. (09) 1606 7506, ja Anu Santaharju, puh. (09) 1606 7520

Oikeusministeriössä laadittu arviomuistio puheessa mainitusta ns. plea bargain -menettelystä löytyy tämän tiedotteen liitteenä oikeusministeriön verkkosivuilta www.om.fi

Tuija Brax
Sivun alkuun