Valvottua koevapautta uudistetaan ja seksuaalirikollisten lääkehoito mahdollistetaan
Valvotun koevapauden edellytyksiä, sisältöä ja valvontatapoja koskevia säännöksiä täsmennetään. Samalla seksuaalirikoksen ehkäisemiseksi tarkoitettu lääkehoito ja siihen liitettävä psykososiaalinen hoito tehdään mahdolliseksi seksuaalirikoksesta tuomitulle vangille. Hoito voidaan asettaa valvotun koevapauden ehdoksi.
Uudistuksen voimaantulo vuoden 2014 alusta lähtien on tarkoitus vahvistaa tasavallan presidentin esittelyssä 23. elokuuta.
Valvottu koevapaus tarkoittaa sitä, että vanki voidaan päästää koeluonteisesti vapauteen aikaisintaan kuusi kuukautta ennen säännönmukaista ehdonalaista vapauttamista. Koevapauden tarkoituksena on edistää vangin hallittua ja suunnitelmallista vapauttamista ja sijoittumista yhteiskuntaan. Valvotun koevapauden tekninen valvonta toteutetaan nykyisin siten, että koevapauteen sijoitetulla on hallussaan matkapuhelin. Jatkossa valvonta voi tapahtua nilkkaan tai ranteeseen kiinnitetyn valvontalaitteen avulla samaan tapaan kuin valvontarangaistuksessa.
Seksuaalirikoksesta tuomitulle vangille voidaan koevapauden ehdoksi asettaa sitoutuminen seksuaalirikoksen ehkäisemiseksi määrättävään lääkehoitoon. Käytännössä tämä koskee esimerkiksi rikoksentekijöitä, jotka on tuomittu törkeästä raiskauksesta tai törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Tavoitteena on ehkäistä seksuaalirikosten uusimista lääkityksellä, joka vaimentaa seksuaaliviettiä. Lääkehoito perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja lääkitystä käytetään yhdessä psykososiaalisen hoidon ja tuen kanssa.
Vanki aloittaa lääkehoidon jo vankeusajan loppupuolella. Ennen valvottuun koevapauteen pääsyä vangin on sitouduttava lääkehoidon jatkamiseen myös ehdonalaisen vapauden aikana. Jollei vanki noudata lääkehoitoa koskevia määräyksiä, koevapaus voidaan peruuttaa määräajaksi tai ehdonalainen vapaus määrätä osaksi menetetyksi.
Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Ulla Mohell, puh. 02951 50576