Hyppää sisältöön
Media

Perintälain väliaikaisia muutoksia jatketaan

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.4.2021 14.35
Tiedote

Hallitus esittää yrityksiltä veloitettavien perintäkulujen enimmäismääriä koskevan sääntelyn voimassaoloa jatkettavaksi. Tarkoituksena on helpottaa taloudellisissa vaikeuksissa olevien yritysten tilannetta.

Perintälaissa on vuoden alusta asti ollut voimassa väliaikaisesti yksityiskohtaiset säännökset muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkuluista. Sääntelyn johdonmukaisuuden vuoksi säännökset koskevat yrityssaatavien lisäksi myös muita sellaisia saatavia, jotka eivät ole kuluttajasaatavia, kuten saatavia, joissa velallisena on asunto-osakeyhtiö tai yhdistys. Ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on enimmäismäärien rajauksella estää se, että koronavirustilanteen vuoksi maksuvaikeuksiin joutuneiden yritysten taloudellinen ahdinko syvenee korkeiden perintäkulujen vuoksi.

Tämänhetkiset säännökset ovat voimassa kesäkuun loppuun. Nyt tehdyn esityksen mukaan perintälain väliaikaisia säännöksiä muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkulujen enimmäismääristä sovelletaan tämän vuoden heinäkuusta kevääseen 2022 asti.

Myös yritysperinnässä yleisesti käytetyn julkisuusuhkaisen maksukehotuksen eli tratan käytön rajoittamista esitetään jatkettavaksi syyskuun loppuun asti. Tämän jälkeen tratan protestointiaikaa eli aikaa, jonka jälkeen tratan voi julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottotietorekisteriin, pidennetään väliaikaisesti 10 päivästä 21 päivään. Protestointiajan pidentämisellä halutaan helpottaa yritysten tilannetta antamalle niille enemmän aikaa järjestellä taloudellisia asioitaan tratan vastaanottamisen jälkeen. Tratan protestointiajan väliaikaisen pidentämisen on tarkoitus olla voimassa kevääseen 2022 asti.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Mirja Kapraali, p. 0295 150 033, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Jussi Päivärinne, p. 0295 150 122, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun