Hyppää sisältöön
Media

Suomi mukana edistämässä oikeusalan kehitystä eteläisessä Afrikassa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2023 13.03
Tiedote

Kansainvälisen oikeudellisen yhteistyön merkitys kansalaisten ja yritysten oikeudellisen aseman vahvistamisessa fokuksessa oikeusministeriön delegaation vierailulla Etelä-Afrikassa ja Namibiassa.

Etelä-Afrikka, Suomi ja Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssi (HCCH) järjestivät tällä viikolla Pretoriassa alueellisen konferenssin HCCH:n ja sen yleissopimusten merkityksestä eteläiselle Afrikalle. ”The HCCH and the Relevance of its Work for Southern Africa” -konferenssissa keskusteltiin siitä, miten monenvälisellä kansainvälisellä oikeudellisella yhteistyöllä voidaan parantaa kansalaisten kanssakäymistä ja yritysten toimintaa valtioiden rajojen yli. Suomen kolmehenkistä delegaatiota johtaa yksityisoikeus- ja oikeudenhoito-osaston päällikkö Antti Leinonen

Afrikan maiden strateginen, geopoliittinen ja kaupallistaloudellinen merkitys on maailmassa voimistunut. Moni Afrikan maa on myös Suomelle entistä potentiaalisempi kauppakumppani.

− Suomi on hyötynyt yhteistyöstä HCCH:n yleissopimusten puitteissa todella paljon. Haluamme jakaa kokemuksiamme ja saada käyntiin myös konkreettista yhteistyötä Afrikan maiden kanssa. Monenväliset kansainväliset oikeusalan sopimukset ovat tärkeitä välineitä edistää myönteistä kehitystä Afrikassa, yritystoiminnan mahdollisuuksia sekä ihmistenvälistä kanssakäymistä ja laajemminkin kansainvälistä oikeusvaltiokehitystä. Myös eteläisen Afrikan maiden on tärkeä tulla mukaan niihin maailmanlaajuisiin ratkaisuihin, joita yhteisiin haasteisiimme on tarjolla, osastopäällikkö Leinonen sanoo.

Antti Leinonen tapasi Etelä-Afrikassa yhdessä suurlähettiläs Anne Lammilan ja HCCH:n pääsihteeri Christophe Bernasconin kanssa myös syyttäjälaitoksen ja oikeusministeriön edustajia. Tapaamisissa keskusteltiin oikeusvaltiokehityksestä, oikeusalan uudistuksista, korruptiontorjunnasta ja yhteistyömahdollisuuksista.

− On hyvä päästä vaihtamaan ajatuksia yhteistyöstä eteläisen Afrikan kollegojen kanssa. Kansainvälisen kaupan ja investointien kasvu sekä kansalaisten lisääntynyt liikkuvuus tuovat mukanaan paljon mahdollisuuksia, mutta samalla myös oikeudellisia riskejä. Jotta oikeusvarmuus ja oikeussuojan saatavuus sekä rikosoikeudellisen vastuun toteutuminen voidaan taata myös rajat ylittävissä tilanteissa, on valtioiden välinen oikeudellinen yhteistyö välttämätöntä laajemminkin eikä vain naapurimaiden kanssa, Leinonen toteaa.

Suomalaiset tapasivat myös etelä-afrikkalaisten kansalaisjärjestöjen edustajia. Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa demokraattisista vaikutusmahdollisuuksista, ihmiskaupasta ja naisten oikeuksista.

Suomen delegaation matka jatkui torstaina Namibiaan. Siellä ohjelmassa on muun muassa keskustelut oikeuslaitoksen kehittämisestä, digitalisaatiosta ja oikeusvaltiokehityksestä sekä tutustuminen julkisen oikeusavun toimintaan. 

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Jussi Tikkanen, p. 050 364 8265, [email protected] 

Sivun alkuun