Hyppää sisältöön
Media

Uusintarikollisuuteen halutaan puuttua rikollisten riskiarviointeja tehostamalla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.9.2018 14.43
Tiedote

Hallitus esittää, että vapautuvien vankien väkivaltariskin arviointia ja valvontaa laajennettaisiin. Tavoitteena on vähentää murhaan, tappoon tai murhan yritykseen syyllistyneiden sekä väkivalta- ja seksuaalirikosten uusijoiden todennäköisyyttä syyllistyä uusiin rikoksiin. Esitetyt uudistukset ovat osa ministeri Häkkäsen pakettia rangaistusten kiristämiseksi.

Ehdotuksen mukaan murhaan, tappoon tai murhan yritykseen syyllistyneiden ja väkivalta- ja seksuaalirikosten uusijoiden väkivaltariskin arviointia, rangaistusajan toimintojen suunnitelmallisuutta ja ehdonalaisen vapauden valvontaa ja tukitoimia tehostettaisiin.

- Vankien vaarallisuusarviontien laajentaminen on osa rangaistusten kiristämisen ohjelmaa. Nyt annetulla lakiesityksellä haluamme vähentää vakavien väkivaltarikosten uusimisriskiä. Tavoitteena on estää väkivalta- ja seksuaalirikoksia, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Esityksessä ehdotetaan, että vankeusajan alussa tehtävässä rangaistusajan suunnitelmassa tehtäisiin systemaattisesti arviointi rikollista käyttäytymistä ylläpitävistä tekijöistä ja toisaalta rikoksettomaan elämään ohjaavista tekijöistä.

Esityksessä ehdotetaan myös, että vapautumisvaiheessa väkivalta- ja seksuaalirikollisille tehtäisiin säännönmukaisesti väkivaltariskin arviointi. Arvioinnissa käytettäisiin erityisiä arviointimenetelmiä ja muita vangista saatavia tietoja. Jotta arviointi voitaisiin tehdä tehokkaasti, Rikosseuraamuslaitokselle ehdotetaan oikeutta saada vangin terveystietoja. Vastaavanlainen väkivaltariskin arviointi tehdään tällä hetkellä elinkautisvankien ehdonalaista vapauttamista koskevan harkinnan yhteydessä.

Ehdonalaisen vapauden valvonnalla puolestaan pyritään parantamaan vangin edellytyksiä elää rikoksetonta elämää. Tavoitteena on varmistaa se, että ehdonalaisen vapauden valvontaan määrätään väkivalta- ja seksuaalirikoksiin syyllistyneistä erityisesti ne, joiden riski syyllistyä uudelleen samankaltaiseen rikokseen on arvioitu korkeaksi. Esityksellä pyritään varmistamaan myös se, että henkilön terveydentilaa koskevat välttämättömät tiedot ovat saatavilla, kun arviointi laaditaan.

Todennäköisyyden vankilaan palaamiselle on todettu kasvavan, kun henkilölle kertyy useita vankilatuomioita. Rikoksia uusitaan taas todennäköisimmin eniten vankilasta vapautumisen jälkeisinä viikkoina ja kuukausina. Valvontaan asettaminen lisäisi näin ollen viranomaisten mahdollisuuksia tukea rikoksetonta elämää.

Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan ensi toukokuun alussa.

Lisätiedot: erityisasiantuntija, johtaja Anni Karnaranta, puh. 050 389 1508, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun