Hyppää sisältöön
Media

Venla Mäntysalo: Korruptiontorjuntaa kansallisella ja kansainvälisellä kentällä

  • Venla Mäntysalo
  • Erityisasiantuntijana oikeusministeriössä kriminaalipolitiikka- ja rikosoikeusosaston rikosoikeusyksikössä.
  • Väitellyt hallintotieteiden tohtoriksi vuonna 2016 Vaasan yliopistosta, pääaineenaan julkisjohtaminen.
  • Tutkijanuran jälkeen työskennellyt oikeusalalla valtiolla. Työkokemusta nykyisistä tehtävistä yhteensä n. 4,5 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Vastuullani on korruptiontorjunnan kansallisten ja kansainvälisten toimien koordinoiminen sekä toteuttaminen. Yksikkömme vastuulla on esimerkiksi kansallisen korruptionvastainen strategia ja siihen liittyvä toimenpideohjelma ja minä toimin kansallisen korruptionvastaisen yhteistyöverkoston sihteerinä. Viime syksynä olen tehnyt myös EU-lainvalmistelua, kun Euroopan komissio antoi korruptiontorjunnan direktiiviehdotuksen. Tehtävääni liittyy kansainvälistä työtä myös siinä mielessä, että tietyt kansainväliset järjestöt, kuten YK, arvioivat Suomea korruptiontorjunnan osalta ja antavat suosituksia – raportoimme tiimimme kanssa niille toimenpiteistämme sekä yritämme viedä annettuja suosituksia käytäntöön ja esimerkiksi kansalliseen strategiaamme. Roolissani yksi keskeinen tehtävä on viestintä: päivitän säännöllisesti Korruptiontorjunta.fi-verkkosivustoa, joka on yksi työkaluistamme tietoisuuden lisäämiseen.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Kiinnostukseni tehtävänalaan on tullut alun perin tutkimuspuolen kautta: toimin aikanaan tutkijana Vaasan yliopistolla, jossa tutkin hallinnon julkisen johtamisen etiikkaa sekä korruptiota ja sen torjuntaa. Tehdessäni tällöin yhteistyötä ministeriön silloisen aiheesta vastaavan erityisasiantuntijan kanssa, ajattelin, että tulevaisuudessa haluaisin itse tehdä vastaavaa työtä. Toisaalta ajattelen, että virkaurassa on tulevaisuus.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työviikkoon kuuluu aika paljon seurantaa ja erilaisia raportointeja siitä, mitä olemme korruptiontorjunnan saralla tehneet ja mitä pitäisi vielä tehdä, ja esimerkiksi erilaisiin kyselyihin ja arviointeihin vastaamista. Lisäksi työviikkoon kuuluu EU-neuvotteluihin tai kansallisiin kuulemisiin valmistautumista sekä erilaista suunnittelutyötä. Työ sisältää myös paljon yhteydenpitoa muihin kollegoihin, kuten valtiovarainministeriöön, jonka kanssa rakensimme yhdessä juuri eOppiva-kurssin valtionhallinnon johdolle. Työviikkoon kuuluu usein jonkin koulutuksen suunnittelua ja pitämistä tai lyhyen infon järjestämistä. Perusviikko sisältää toki myös paljon sähköpostin lukemista ja viesteihin vastaamista.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen pääasiassa läsnä täällä Etelä-Esplanadi 10:ssä Helsingissä ja teen noin yhden työpäivän viikosta etänä. Pyrin työskentelemään virka-aikaan, mutta kiireisinä aikoina päivät voivat venähtää – kansainväliset kokoukset ovat sitten asia erikseen, sillä ne kestävät aamusta iltaan. Oma nimetty työpisteeni toimistolla on kuuden henkilön monitilassa, jossa on melkein koko korruptiontorjunta-tiimimme – minusta se on tosi kiva, että pystyn helposti ja nopeasti vaihtamaan ajatuksia ja kuulumisia lähikollegoiden kanssa. Muutamme ensi kesänä yhteistiloihin opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa, ja tiedossa on iso muutos.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tämä on työ, jossa yhteistyökykyisyys ja verkostojohtaminen ovat tärkeää. Lisäksi tarvitaan ratkaisukeskeisyyttä ja välillä nopeaakin reagointia erilaisiin kysymyksiin ja asiakokokonaisuuksiin. Korruptiontorjunta on teemaltaan monipuolinen, ja siinä on sekä rikosoikeudellinen että politiikkatoimien vaikutusten ja vaikuttavuuden arvioinnin puolet – niiden hahmottaminen ja suhteuttaminen edellyttävät sekä luovaa ajattelua että analyysikykyä, jotta voidaan arvioida, minkälainen toiminta soveltuu Suomeen, minkälaista kehittämistyötä tarvitaan ja millä toimenpiteillä päästään tavoitteisiin.

Mikä on parasta ammatissasi?

Itselleni tämä pesti on ollut unelmatyö, ja tehtävien monipuolisuus on ehdottomasti sen vahvuus. Työ sisältää hyvin kattavia ja laajoja kokonaisuuksia sekä toisaalta sitten tiiviimpiä ja erilaista osaamista vaativia tehtäviä. Teen työtä erittäin osaavien ja mahtavien kollegoiden kanssa, ja yhteistyön tekeminen on todella palkitsevaa.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Kyseessä on laaja kokonaisuus ja työkenttä on sellainen, että töitä on paljon. Tässä työssä pitääkin pystyä priorisoimaan ja esimerkiksi lausuntoihin ei voi välttämättä käyttää paljoa aikaa. Työhön liittyy myös se ominaisuus, että jotkut asiat toteutuvat myöhemmin tai eivät ollenkaan.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee erityisasiantuntijan ammattia?

Erityisasiantuntijana oikeusministeriössä on mahdollisuus tehdä sellaista työtä, jolla on vaikutusta hallintoon ja jopa yhteiskuntaan. Se on myös suuri mahdollisuus itselle oppia ja kehittyä. Asiantuntijoitamme on monipuolisesti eri koulutustaustoista – jos siis itsellä on jokin asia ja substanssi, mistä on kiinnostunut, niin tässä on hyvä mahdollisuus viedä omaa osaamistaan käytäntöön.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Näen, että korruptiontorjunnan merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa, sillä kyseessä on sellainen tämän muuttuvan maailman ja toimintaympäristöjen osa-alue, mitä pitäisi pystyä tunnistamaan paremmin ja mikä luo tiettyjä haasteita yhteiskunnalle.

Vaikka havaittavissa oleva teknologinen kehitys vaikuttaa tiettyihin ammatteihin paljon, niin tässä työssä laaja verkostomainen ja poikkileikkaava yhteistyö yhteiskunnan eri tahojen, kuten esimerkiksi kansalaisyhteiskunnan ja akatemian kanssa, tulevat olemaan jatkossakin keskeisessä osassa. Ehkä tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää pystyä yhdistämään hallinnon eri tasoilta tekijöitä, jotka näitä korruptiontorjuntatoimia jalkauttaisivat.

Sivun alkuun