Hoppa till innehåll
Media

Venla Mäntysalo: Korruptionsbekämpning på nationell och internationell nivå

  • Venla Mäntysalo
  • Specialsakkunnig vid enheten för straffrätt vid justitieministeriets avdelning för kriminalpolitik och straffrätt.
  • Filosofie doktor i offentlig förvaltning från Vasa universitet 2016, med offentlig förvaltning som huvudämne.
  • Efter en karriär som forskare arbetade Venla statligt inom rättsområdet. Hon har en arbetslivserfarenhet på cirka 4,5 år i sin nuvarande befattning.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag ansvarar för samordning och genomförande av nationella och internationella verksamheter för att bekämpa korruption. Vår enhet ansvarar exempelvis för den nationella strategin för bekämpning av korruption och det tillhörande åtgärdsprogrammet, och jag är sekreterare för det nationella samarbetsnätverket mot korruption. I höstas arbetade jag också med EU-lagstiftning när EU-kommissionen antog ett förslag till direktiv om bekämpning av korruption. Mitt arbete innefattar också internationellt arbete i den meningen att vissa internationella organisationer, till exempel FN, utvärderar Finland när det gäller korruptionsbekämpning och ger rekommendationer – tillsammans med mitt team rapporterar jag till dem om vilka åtgärder vi har vidtagit och vi försöker att omsätta rekommendationerna i praktiken samt i exempelvis vår nationella strategi. En av de viktigaste uppgifterna i min roll är kommunikation: Jag uppdaterar regelbundet webbplatsen Antikorruption.fi, som är ett av våra verktyg för att öka medvetenheten.

Hur hamnade du i det yrke du har valt?

Mitt intresse för uppdraget kom ursprungligen från forskningssidan: Jag var tidigare forskare vid Vasa universitet, där jag studerade etik i offentlig förvaltning samt korruption och bekämpning av det. När jag arbetade med ministeriets dåvarande specialsakkunnig i ämnet tänkte jag att jag själv skulle vilja arbeta med liknande saker i framtiden. Dessutom tror jag att det finns en framtid i en karriär inom området.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Arbetsveckan består av en hel del uppföljning och olika typer av rapportering av vad vi har gjort och vad som återstår att göra på korruptionsbekämpningsområdet samt exempelvis att svara på olika enkäter och utvärderingar. I arbetsveckan ingår också arbete med förberedelser inför EU-förhandlingar eller nationella samråd, liksom olika typer av planeringsarbete. Arbetet innebär också att man har mycket kontakt med andra kolleger, till exempel finansministeriet – tillsammans med dem har vi precis sammanställt en eOppiva-kurs i statlig förvaltning. I arbetsveckan ingår ofta att planera och hålla en utbildning eller ett kortare informationstillfälle. Naturligtvis består en vanlig vecka också till stor del av att läsa och svara på e-post och meddelanden.

Hur ser din arbetsmiljö eller dina arbetstider ut?

Jag arbetar huvudsakligen från min nuvarande arbetsplats här på Södra Esplanaden 10 i Helsingfors, och jag arbetar på distans ungefär en dag i veckan. Jag försöker att arbeta under kontorstid, men när det är mycket att göra kan mina dagar bli längre – internationella möten är speciella på det sättet, då de pågår från morgon till kväll. Min arbetsplats på kontoret är ett rum för sex personer, där nästan hela vårt korruptionsbekämpningsteam sitter – jag tycker att det är väldigt bra att jag enkelt och snabbt kan utbyta idéer och nyheter med mina nära kolleger. I sommar kommer vi att flytta in i lokaler som vi delar med Utbildnings- och kulturministeriet och det blir en stor förändring.

Hurdana kunskaper eller egenskaper kräver yrket?

Det här är ett jobb där samarbete och ledning av nätverk är viktigt. Det krävs också en lösningsorienterad och ibland snabb respons på olika frågor och komplexa helheter. Korruptionsbekämpning är ett mångfacetterat ämne, med både straffrättsliga frågor och aspekter som har med politiska åtgärder och bedömning av deras effekter och resultat att göra – för att förstå och förhålla sig till dem krävs både kreativt tänkande och analytisk förmåga för att kunna bedöma vilken typ av åtgärd som är lämplig för Finland, vilken typ av utvecklingsarbete som behövs och vilka åtgärder som krävs för att uppnå målen.

Vad är det bästa med ditt yrke?

För mig har det här varit ett drömjobb, och de varierande arbetsuppgifterna är definitivt dess styrka. Arbetet består av mycket omfattande och breda uppgifter, samtidigt som det också finns mer fokuserade uppgifter som kräver olika kompetens. Jag arbetar med mycket kunniga och helt fantastiska kolleger, och det är verkligen givande att arbeta med dem.

Vilka avigsidor har yrket eller vad känns utmanande?

Det är en omfattande helhet och det finns mycket att göra inom det här arbetsfältet. I det här jobbet måste man kunna prioritera och man kanske inte kan ägna så mycket tid åt exempelvis utlåtanden. Det är också ofta så att vissa saker händer senare eller inte alls i det här jobbet.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli specialsakkunnig?

Som specialsakkunnig vid justitieministeriet har man möjlighet att arbeta med något som påverkar förvaltningen och till och med samhället. Det är också en utmärkt möjlighet för en själv att lära sig och utvecklas. Våra sakkunniga kommer från ett brett spektrum av utbildningsbakgrunder – så om man har något man är intresserad av är det här en bra möjlighet att omsätta de egna sakkunskaperna i praktiken.

Hur ser du på framtiden för ditt yrke?

Jag ser att korruptionsbekämpningens betydelse i framtiden bara kommer att öka, eftersom det är ett område i denna föränderliga värld och dess verksamhetsklimat som borde kunna identifieras i högre grad och som skapar vissa utmaningar för samhället.

Även om den tekniska utvecklingen som man ser nu kan ha stor inverkan på vissa yrken, kommer ett omfattande nätverksbaserat och sektorsövergripande samarbete med olika aktörer i samhället, såsom det civila samhället och den akademiska världen, även i fortsättningen att spela en central roll. Kanske kommer det i framtiden att bli allt viktigare att kunna samla aktörer från olika förvaltningsnivåer för att förankra dessa korruptionsbekämpande åtgärder.

Tillbaka till toppen