Rikosten ehkäisyhankkeisiin myönnettiin lisää valtionavustuksia
Oikeusministeriö on myöntänyt kolmelle kaupungille valtionavustuksen rikoksilla oireilevien nuorten toimintamallien pilotointiin. Tavoitteena on vähentää nuorten syrjäytymiseen liittyvää rikollisuutta. Avustuksiin voidaan käyttää noin 1,2 miljoonaa euroa vuosittain ajalla 2020–2022.
Oikeusministeriölle saapui kunnille suunnattuihin valtionavustuksiin neljä hakemusta määräaikaan mennessä. Haettujen avustusten yhteissumma oli 2 173 579 euroa. Ministeriö myönsi ensimmäisessä vaiheessa avustusta nuorten toimintamallin kehittämishankkeen pilotointia varten seuraavasti: Vantaalle 890 172 euroa, Oululle 337 907 euroa ja Rovaniemelle 810 500 euroa.
Hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti avustukset tulee kohdentaa rikoksia ennaltaehkäisevien palvelujen ja niihin ohjautumisen kehittämiseen. Toimintamallin toteutuksessa tulee sovittaa yhteen eri viranomaisten toiminnot ja muiden ennaltaehkäiseviä palveluita tuottavien tahojen toimenpiteet koordinoidusti ja yksilön tarpeet huomioon ottaen. Tavoitteena on ehkäistä erityisesti uusintarikollisuutta ja tukea toistuvasti tai vakavampia rikoksia tekeviä nuoria kohti rikoksetonta ja päihteetöntä elämää.
Myös neljä paikallista rikoksentorjuntahanketta sai avustusta
Oikeusministeriö on myöntänyt avustusta myös neljälle paikalliselle rikoksentorjuntahankkeelle yhteensä 70 000 euroa. Avustushakemuksia saapui määräaikaan mennessä yhdeksän. Avustusta saivat seuraavat toimijat/hankkeet:
- Setlementti Tampere ry:lle 13 300 euroa. Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan ryhmätoiminnan mallia, jonka avulla ennaltaehkäistään nuoriin kehitysvammaisiin naisiin kohdistuvaa rikollisuutta ja pienennetään heidän riskiä joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.
- Suomen Setlementtiliitto ry:lle 33 200 euroa. Hankkeen tarkoituksena on lisätä viranomaisten, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyötä koronaviruksen aiheuttamien rikollisuushaittojen havaitsemiseksi ja vähentämiseksi sekä turvallisuuden tunteen lisäämiseksi.
- Talous ja nuoret TAT ry:lle 10 000 euroa. Hankkeen tarkoituksena on toteuttaa Mun elämä, mun vastuu -koulukiertue, joka on valtakunnallinen ja suunnattu valtakunnallinen nelosluokkalaisille. Aiheina ovat näpistysten ehkäisy, omistetuista tavaroista huolehtiminen, kestävä arki, raha-asiat ja yritteliäisyys.
- Valo-Valmennusyhdistys ry:lle 13 500 euroa. Hankkeessa kehitetään Turun kauppakeskus Hansassa nuorten, vartijoiden ja kauppiaiden yhteistyötä ja yhteisöllisiä toimintatapoja myymälävarkauksien vähentämiseksi.
Avustukset väkivalta- ja seksuaalirikollisten kuntouttamiseen ja seksuaalirikosten torjuntaan sekä väkivaltaisen radikalisaation ehkäisyyn jaettiin jo toukokuussa.
Lisätietoja: Rikoksilla oireilevien nuorten toimintamallien osalta erityisasiantuntija Saija Sambou, puh. 0295 150 352 ja paikallisten rikoksentorjuntahankkeiden osalta erityisasiantuntija Markus Alanko, puh. 0295 150 400. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].