Hyppää sisältöön
Media

Hovioikeuksien seulontamenettelyä kohdennettaisiin uudelleen

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2005 13.21
Tiedote -

Hovioikeuksien seulontamenettelyä esitetään laajennettavaksi myös hovioikeuden pääkäsittelyssä ratkaistaviin asioihin. Siten menettelyn piiriin kuuluisivat kaikki käräjäoikeuksien ratkaisuista hovioikeuteen tehdyt valitukset.

Hallitus päätti asiaa koskevan lakiesityksen sisällöstä 22. kesäkuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle torstaina.

Esityksen tarkoituksena on siirtää oikeudenkäynnin painopistettä entistä selvemmin käräjäoikeuksiin. Hovioikeuden tehtävänä olisi oikeudenkäynnin toistamisen sijasta valvoa käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta.

Seulontamenettelyssä hovioikeus voi lopettaa valituksen enemmän tutkimisen, jos valituksen perusteella on selvää, että käräjäoikeuden tuomio ei ole virheellinen. Edellytyksenä on, että hovioikeus on päätöksessään yksimielinen.

Kokemukset lokakuussa 2003 käyttöönotetusta seulontamenettelystä eivät ole olleet pelkästään myönteisiä. Joissakin tapauksissa on seulottu esimerkiksi oikeudellisesti epäselviä asioita.

Uudessa säännöksessä korostettaisiinkin aiempaa selvemmin hovioikeuden velvollisuutta huolehtia asianosaisten oikeusturvasta. Valitusta ei saisi seuloa, jos käräjäoikeudessa tuomitun rangaistuksen ankaruus tai asian erityinen merkitys asianosaiselle edellyttävät asian käsittelyn jatkamista.

Seulonnan edellytykset eivät enää riippuisi siitä, onko asian käsittelyjärjestys hovioikeuden täystutkinnassa suullinen tai kirjallinen, vaan ratkaisevaa olisi valittajan oikeussuojan tarve. Vaikka valituksen ratkaiseminen edellyttäisi todistajien kuulemista pääkäsittelyssä, hovioikeus voisi tällaisessa asiassa seuloa valituksen pois enemmästä tutkinnasta, jos on selvää, että käräjäoikeuden näytön arvioinnin oikeellisuuteen voidaan suullista pääkäsittelyä toimittamatta luottaa. Käytännössä valituksen seulonta tulisi kuitenkin tällöinkin kyseeseen lähinnä silloin, kun syytettä vastaan ei ole esitetty muuta näyttöä kuin syytetyn oma kertomus.

Jos käräjäoikeuden suullisesta todistelusta tekemä arviointi ei ole valituksen perusteella luotettava, asia olisi käsiteltävä uudelleen hovioikeuden pääkäsittelyssä.

Aiheettomia pääkäsittelyjä halutaan välttää

Seulontamenettelyn tarkoitus on pysäyttää hovioikeuksien ruuhkautuminen kohdistamalla voimavarat aiempaa tehokkaammin asioihin, joiden käsittelemiseen hovioikeudessa on asianosaisten oikeussuojan toteuttamiseksi todellinen tarve.

Uusi menettely on toiminutkin tähän suuntaan, sillä hovioikeuksissa oli ratkaisemattomia asioita viime vuoden lopussa 16 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Seulontaratkaisujen osuus kaikista annetuista ratkaisuista oli 21 prosenttia. Näiden asioiden käsittely kesti kaksi kuukautta, kun muissa asioissa keskimääräinen käsittelyaika oli vähän yli kahdeksan kuukautta. Korkeimman oikeuden antamien ennakkotapausten vuoksi seulonta ei kuitenkaan enää ole ollut mahdollista pääkäsittelyasioissa.

Seulonnalla voidaan välttyä varsinkin rikosasioissa aiheettomiksi osoittautuneilta, käsittelyaikaa pitkittäviltä pääkäsittelyiltä. Sillä voidaan nopeuttaa jutussa voittaneen osapuolen oikeuksien toteuttamista, vähentää todistajille aiheutuvaa vaivaa ja pienentää asianosaisten oikeudenkäyntikuluja.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Aki Rasilainen, puh. (09) 1606 7953

s-posti: [email protected]

Sivun alkuun