Koulutuksella ja ammattitaidolla vähennetään uusintarikollisuutta
Nuorten aikuisten ikäryhmässä peruskoulun jälkeisen koulutuksen puuttuminen ja työttömyys ovat vahvimpia rikollisuutta ennustavia tekijöitä. Rikoksiin syyllistyneet nuoret aikuiset ovat hyvin usein matalasti koulutettuja, pitkään työttömänä olleita miehiä.
- Peruskoulun jälkeisen ammatillisen toisen asteen tutkinnon suorittaminen olisi paras keino ennaltaehkäistä rikoksia koulutuspolitiikan avulla, totesi tutkija Ville Hinkkanen Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta Rikosseuraamusalan neuvottelukunnan seminaarissa. Rikkonainen työura ja koulutuksen puuttuminen ovat konkreettisia ongelmia vapautuville vangeille, joiden toivottaisiin integroituvan takaisin yhteiskuntaan.
Seminaarin aiheena olivat vankien koulutus ja työllistämisen tukitoimet. Tilaisuudessa todettiin, että koulutuksen ja työtoiminnan yhteistyötä tulisi lisätä vankiloissa. Vangit kohderyhmänä tarvitsevat toimintaa, jossa yhdistyy valmentava ja kuntouttava koulutus sekä matalan kynnyksen työtoiminta. Eri asiantuntijoiden ja sektorien osaamisen yhdistäminen on välttämätöntä.
Yksi hyvä esimerkki on Kris-Suomen keskusliiton Valmiuksia siirtyä työelämään -hanke, jossa tuetaan vaikeasti työllistyviä välityömarkkinoiden kautta koulutuksiin ja avoimille työmarkkinoille.
Hankkeeseen sitoutuneista vangeista ja yhdyskuntaseuraamusasiakkaista vain 10 prosenttia on palannut takaisin rikos- tai vankilakierteeseen.
Lisätietoja:
erikoissuunnittelija Pia Raassina-Terho puh. 050 574 3251
neuvotteleva virkamies Marianne Mäki, puh. 02951 50238.
s-posti: [email protected]
Seminaarissa pidetyt esitykset löytyvät uutisesta verkkosivuilla www.oikeusministerio.fi