Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Henriksson: Uusi saamelaiskäräjälaki olisi tarvittu, työ saamelaisten oikeuksien turvaamiseksi jatkuu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.2.2023 13.21
Tiedote

- Olen äärimmäisen pettynyt, että saamelaiskäräjälain uudistaminen ei onnistunut tällä hallituskaudella. Lakimuutos olisi ollut välttämätön saamelaisten perus- ja ihmisoikeuksien täysimääräiseksi turvaamiseksi, painottaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ilmoitti tänään, ettei se anna mietintöä laista. Käytännössä hallituksen esitys saamelaiskäräjälain uudistamisesta raukeaa.  

- Saamelaisten itsemääräämisoikeuden vahvistaminen on ensisijaisen tärkeää. Suomen lainsäädäntö on tällä hetkellä ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa. Emme voi jatkaa tilanteessa, jossa Suomi jatkuvasti loukkaa saamelaisten oikeuksia. Työ saamelaisten oikeuksien täysimääräiseksi toteutumiseksi jatkuu, ministeri Henriksson sanoo. 

Suomen perustuslain mukaan saamelaisilla on kotiseutualueellaan kieltä ja kulttuuria koskeva itsehallinto. Saamelaiskäräjät edustaa saamelaisia tehtäviinsä kuuluvissa asioissa. Nykyinen saamelaiskäräjälaki on vuodelta 1995 ja on muun muassa vaaleihin liittyvien säädösten osalta vanhentunut. Suomi on myös saanut moitteita YK:n ihmisoikeussopimuksia valvovilta elimiltä saamelaisten kansalais- ja poliittisten oikeuksien loukkaamisesta.

Lisätietoja:
kansliapäällikkö Pekka Timonen, yhteydenotot: hallinnollinen avustaja Paula Kattelus, p. 0295 150 272, [email protected]
valtiosihteeri Mikaela Nylander, p. 0295 150 110, [email protected]

Sivun alkuun