Hoppa till innehåll
Media

Minister Henriksson: En ny sametingslag skulle ha behövts, arbetet för att trygga samernas rättigheter fortsätter

justitieministeriet
Utgivningsdatum 24.2.2023 13.21
Pressmeddelande

– Jag är ytterst besviken över att en revidering av sametingslagen inte blev av under den här regeringsperioden. Lagändringen hade varit nödvändig för att trygga samernas grundläggande och mänskliga rättigheter fullt ut, betonar justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Riksdagens grundlagsutskott meddelade i dag att det inte kommer att lämna något betänkande om lagen. I praktiken förfaller regeringens proposition med förslag till revidering av sametingslagen. 

– Det är av största vikt att stärka samernas självbestämmanderätt. Finlands lagstiftning strider för närvarande mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Finland kan inte fortsätta med att ständigt kränka samernas rättigheter. Arbetet för att tillgodose samernas rättigheter fullt ut kommer att fortsätta, säger minister Henriksson. 

Enligt Finlands grundlag har samerna språklig och kulturell autonomi inom sitt hembygdsområde. Sametinget företräder samerna i de ärenden som hör till sametinget. Den nuvarande sametingslagen är från 1995 och föråldrad bland annat i fråga om bestämmelserna som gäller val. Finland har också fått kritik av de organ som övervakar FN:s konventioner om mänskliga rättigheter för kränkning av samernas medborgerliga och politiska rättigheter.

Ytterligare information:

Pekka Timonen, kanslichef, kontakt via Paula Kattelus, administrativ medarbetare, tfn 0295 150 272, [email protected]

Mikaela Nylander, statssekreterare, tfn 0295 150 110, [email protected]

Tillbaka till toppen