Hyppää sisältöön
Media

Naisiin kohdistuvan väkivallan poistaminen on koko yhteiskunnan asia

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2013 11.52
Tiedote -

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja hyväksikäyttö on Suomessa valitettavan yleistä. Henkirikoksista valtaosa kohdistuu tilastojen mukaan miehiin, mutta toiseksi tavallisin henkirikoksen uhri on nainen, jonka hänen kumppaninsa on tappanut. Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista käsiteltiin Pietarsaaren Zontakerhon seminaarissa 21. lokakuuta.

- Suuri osa henkirikoksen uhriksi joutuneista naisista on tapettu kotonaan, siis paikassa, jossa ihmisen tulisi voida olla turvassa. Meillä ei ole riittävästi turvakotipaikkoja ja rikoksen uhrien tukipalvelujen tarjonta vaihtelee liian paljon eri kunnissa, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia seminaarissa sijaistanut erityisavustaja Robin Harms.

Suomen turvakodeissa tulisi Euroopan neuvoston suosituksen mukaan olla noin 500 paikkaa. Tällä hetkellä paikkoja on kuitenkin vain 110.

Oikeusministeriössä on hallitusohjelman mukaisesti käynnistetty poikkihallinnollinen hanke rikoksen uhrien tukipalvelujen ja niiden edellyttämän rahoituksen varmistamiseksi. Se edellyttää ministeriöiden yhteistyön tiivistämistä ja järjestöjen roolin täsmentämistä.

Ministeri Henriksson on ehdottanut harkittavaksi myös Ruotsin mallin mukaisen rikosuhrirahaston perustamista. Siinä jokainen väkivaltarikoksesta tuomittu joutuisi varsinaisen rangaistuksen lisäksi maksamaan esimerkiksi 50 euroa rikosuhrirahastoon.

Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuminen on viime vuosina on ollut vahvasti esillä myös kansainvälisillä foorumeilla. Euroopan neuvostossa hyväksyttiin vuonna 2011 ns. Istanbulin yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta.

Sopimus on ensimmäinen Euroopassa hyväksytty ja oikeudellisesti sitova sopimus naisen suojelemiseksi väkivallalta, ja siksi erityisen tärkeä. Suomessa sopimuksen ratifiointi on ulkoasiainministeriön johdolla käynnissä ja tapahtuu toivottavasti mahdollisimman pian.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms, puh. 02951 50176
sähköposti: etunimi.sukunimi(at)om.fi

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun