Oikeusministeri Henriksson: Huoltoriitojen sovittelu edistää lapsen edun toteutu
Huoltoriitojen tuomioistuinsovittelussa on usean eri ammattiryhmän yhteistyönä luotu ainutlaatuinen tapa käsitellä vanhempien erimielisyyksiä erotilanteessa.
- Yhdistämällä eri ammattikuntien voimat vanhemmille voidaan tarjota tukea sekä juridisten että psyykkisten eroon liittyvien konfliktien ratkaisemiseksi, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson puhuessaan lasten huoltoriitojen sovittelukokeilun päätösseminaarissa Helsingissä tänään.
- Vanhempien sovinto ja kiistaan saatu nopea ratkaisu edistävät yhteistyövanhemmuutta ja lapsen edun toteutumista. Siksi on tärkeää panostaa sovinnolliseen ratkaisuun vielä tuomioistuimessakin, vaikka oikeuteen päätyvät jutut usein ovatkin konfliktitasoltaan erittäin vaikeita.
Lasten huoltoriitojen asiantuntija-avusteinen sovittelu on ollut kokeilukäytössä 11 käräjäoikeudessa. Uusi sovittelumalli, jossa tuomarin apuna toimii psykologi tai sosiaalityöntekijä, on tarkoitus saattaa valtakunnalliseksi ensi vuoden aikana. Asiaa koskeva hallituksen esitys annetaan eduskunnalle nyt syysistuntokaudella.
Kokeilun aikana asioiden käsittely sovittelussa on ollut nopeaa ja sovintoja on saavutettu paljon. Vanhempien ja lakimiesavustajien antama palaute on ollut valtaosin myönteistä. Myös tuomareiden ja asiantuntija-avustajien yhteistyö on sujunut hyvin.
Ministerin mukaan kokeilun saama suosio kertoo, että uudelle vaihtoehdolle on tarvetta.
- On uskottavaa ja toivottavaa, että huoltoriitojen tuomioistuinsovittelun laaja käyttö tulee lisäämään myös muiden riita-asioiden sovitteluja käräjäoikeuksissa.
- On myös olennaisen tärkeää, että menettelyä vakinaistettaessa asiantuntija-avustajan pätevyysvaatimukset pidetään riittävällä tasolla ja tehtävän vaativuutta vastaavina, Henriksson painotti.
Oikeusministerin mukaan tuomioistuinten kannalta on olennaista, että tuomioistuinsovittelu säilyy erityisenä sovittelupalveluna silloin, kun muissa eropalveluissa vanhemmille tarjottu apu on osoittautunut riittämättömäksi.
- Tämä edellyttää sitä, että kunnalliset peruspalvelut, kuten lastenvalvojien sopimuspalvelu ja perheasiainsovittelu, toimivat hyvin, jotta vanhemmat eivät suuntaa hakemaan apua tuomioistuimesta silloin, kun heidän tulisi saada kiistansa ratkaistuksi kevyemmässä menettelyssä sosiaalitoimessa, Henriksson muistutti.
Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 02951 50148, etunimi.sukunimi(at)om.fi