Oikeusministeri Henriksson: Lähidemokratian mahdollisuuksia on kehitettävä
- Keskeistä on, että rinnan kuntauudistuksen ja kuntalain tarkistuksen kanssa varmistamme sen, että demokratia toimii uudessa kuntarakenteessa, painotti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tänään 13.3. Turussa ruotsinkielisen yhteiskuntapoliittisen yhdistyksen Svenska Samhällspolitiska föreningenin järjestämässä seminaarissa.
Henrikssonin mukaan on monia tapoja, joilla lähidemokratiaa voitaisiin vahvistaa.
- Ruotsissa on esimerkiksi jaettu suuria kuntia sisäisiin vaalipiireihin. Pienet kunnat voivat ottaa ne käyttöön vapaaehtoisesti. Kuntien sisäisten vaalipiirien on katsottu vahvistavan edustuksellista demokratiaa ja edesauttavan sitä, että eri alueiden tarpeet ja edut voidaan ottaa paremmin huomioon ja tuoda päättäjien tietoon.
- Toinen mahdollisuus vahvistaa edustuksellista demokratiaa kunnissa on kunnanosahallinto: kunta jaetaan kahteen tai useampaan alueeseen, joilla on oma, tiettyjä asioita omalla alueellaan hoitava kunnanosavaltuusto.
Sekä kuntien sisäisissä vaalipiireissä että kunnanosahallinnossa on etunsa ja haittansa, mutta Henrikssonin mukaan kaikkia mahdollisia ratkaisuja ja malleja on syytä miettiä.
- On myös mahdollista, että kunnat asettaisivat aluelautakuntia tiettyä tehtäväaluetta varten. Ne voisivat olla jopa budjettivaltaa käyttäviä muodollisia elimiä tai aivan epävirallisia järjestelyjä.
- On pohdittava myös käyttäjädemokratiaa. Se tarkoittaa sitä, että ne jotka tiettyyn palveluun turvautuvat saavat myös mahdollisuuden sanoa, mitä mieltä he siitä ovat. Tätä voidaan soveltaa esimerkiksi kieliryhmiin mutta myös vanhustenhuoltoon tai päivähoitoon.
- Meidän tulisi myös vakavasti tarkastella sitä, miten haluamme kuntiamme johdettavan tulevaisuudessa. Luottamushenkilöiden asemaa on syytä vahvistaa. Nyt on keskusteltava esimerkiksi pormestarimallista tai Ruotsin kuntaneuvostomallista, sanoi ministeri Henriksson.
Lisätietoja:
erityisavustaja Malin Brännkärr, puh. 09 1606 7520