Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen on hallituksen tärkeä tavoite

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2021 10.26
Tiedote

Vain pitkäjänteisellä työllä ja monialaisella yhteistyöllä pystymme puuttumaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painotti tänään digitaalista väkivaltaa käsitelleessä seminaarissa Helsingissä.

Kansainvälisen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen päivän seminaarissa kuultiin puheenvuoroja verkon vihapuheesta, digitaalisen väkivaltaan puuttumisesta sekä pelien sukupuolistereotypioista ja pelialan sukupuolittuneesta väkivallasta. Seminaari järjestivät oikeusministeriö ja Naisjärjestöjen Keskusliitto osana naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelmaa.

- Nykyinen hallitus kiinnittää erityistä huomiota henkilökohtaiseen koskemattomuuteen sekä henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten, erityisesti lapsiin kohdistuvien rikosten sekä lähisuhdeväkivallan vähentämiseen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi.

Puheessaan ministeri Henriksson kävi läpi hallituksen säädösvalmisteluhankkeita, joilla pyritään parantamaan rikoksen uhrin asemaa, puuttumaan väkivaltaan ja lisäämään tasa-arvoa. Näitä ovat esimerkiksi seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, lähestymiskieltolain uudistus ja naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustaminen. Hän kertoi myös hallituksen naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelman toimeenpanon edistymisestä.

Väkivallan vastaista työtä täytyy tehdä vuoden jokaisena päivänä

Seminaarin teemaan, digitaaliseen väkivaltaan ei keskustelussa ja viranomaisten toiminnassa ole vielä kiinnitetty laajasti huomiota. Ihmisten välisen vuorovaikutuksen siirryttyä yhä enemmän verkkoon ovat mahdollisuudet ja välineet myös verkossa tapahtuvaan häirintään ja väkivaltaan lisääntyneet.

- On tärkeää ymmärtää, että verkossa tapahtuva häirintä ja väkivalta voi olla yhtä vakavaa ja haavoittavaa kuin kasvokkain tapahtuvat teot. Digitaalinen väkivalta edellyttää uudenlaista osaamista uhreja työssään kohtaavilta viranomaisilta ja ammattilaisilta. Järjestöillä on ollut tärkeä rooli digitaalisen väkivallan tunnetuksi tekemisessä ja uhrien auttamisessa, Henriksson sanoi.

Seminaari pidettiin kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä. Henriksson painotti, että naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä tulee kuitenkin tehdä vuoden jokaisena päivänä.

Lisätietoja: erityisavustaja Maria Swanljung, p. 0295 150 023, [email protected] 
 

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun