Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeri Henriksson: Seksuaalirikosten uhrien asemaa on parannettava

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 22.11.2012 16.00
Tiedote -

- Seksuaalirikosten ilmitulon edistämisessä on edelleen paljon työsarkaa. Meidän on syytä tarkoin pohtia, millä tavoin uhria voidaan rohkaista ilmoittamaan rikoksesta poliisille, sanoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tänään 22. marraskuuta naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisohjelman seminaarissa Helsingissä.

Uhritutkimuksen perusteella valtaosa seksuaalirikoksista jää edelleen piiloon. Tästä huolimatta rikosprosessissa käsiteltävien raiskausrikosten määrä on 2000-luvulla kasvanut.

- Seksuaalirikoksen uhri voi kokea oikeusprosessin raskaaksi ja lisää kärsimystä aiheuttavaksi. On tärkeää, että rikosprosessi on uhriystävällinen ja uhrikeskeinen. Se edellyttää, että uhrin yksityiselämää varjellaan, häntä suojellaan uhka- ja painostustilanteissa, häntä kohdellaan asianmukaisesti ja että hänelle tarjotaan tukea.

Toukokuussa 2012 julkaistiin raiskausrikosten lainsäädännöllisiä muutostarpeita koskenut arviomuistio. Siinä ehdotettiin, että kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset tulisivat virallisen syytteen alaisiksi. Lisäksi ehdotettiin, että raiskausrikoksiin kuuluvien tekojen piiriä laajennettaisiin ja rangaistuskäytäntöä ankaroitettaisiin.

- Ehdotukset saivat lausuntokierroksella myönteisen palautteen. Rikoslainsäädännön muutostyötä jatketaan ja ehdotuksia tullaan viemään eteenpäin tällä hallituskaudella, lupaa Henriksson.

EU:n uhridirektiivi, joka on saatettava jäsenmaissa voimaan vuoden 2015 loppupuolella, määrittelee miniminormit uhrin oikeuksista tukeen.

- Kehittämisen varaa meillä näyttäisi olevan sekä tuen saatavuudessa että siinä, miten viranomaiset kohtaavat uhrin. Myös koulutukselle on tarvetta. Poliiseille, syyttäjille, tuomareille ja oikeusavustajille on meillä jo järjestettykin koulutusta, mutta siihen on syytä jatkossa panostaa vielä voimakkaammin. Raiskaus on vakava rikos, joka pahimmassa tapauksessa jättää arvet, joiden kanssa uhri elää koko loppuelämänsä. Uhrin on oikeus luottaa siihen, että viranomaiset käsittelevät hänen tapaustaan vakavasti ja hienovaraisesti, Henriksson totesi.

Valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden ohjelmassa oikeusministeriön vastuulla on valmistella vuoden 2013 loppuun mennessä vaihtoehtoiset rahoitusmallit riittävien ja alueellisesti kattavien rikosuhripalveluiden varmistamiseksi.

- Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan uhripoliittisen verkoston asettamista. Verkoston tukea tarvitaan keskeisten ministeriöiden ja muiden tahojen yhteistä näkemystä edellyttävän ehdotuksen aikaansaamiseksi. Tukipalvelujen tarjonta, palveluihin ohjautuminen ja rahoituskysymykset tullaan käsittelemään kokonaisuutena, jossa haavoittuvien uhrien erityistarpeet otetaan huomioon.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms p. 02951 50176, s-posti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun