Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministerien epävirallinen EU-tapaaminen Brysselissä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.1.2024 8.49
Tiedote

EU-maiden oikeusministerit tapaavat Belgian EU-puheenjohtajakauden epävirallisessa ministerikokouksessa tänään 26. tammikuuta Brysselissä. Kokouksessa keskustellaan muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta. Suomen virkamiesdelegaatiota johtaa kansliapäällikkö Pekka Timonen.

Kokouksessa on tarkoitus keskustella järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta oikeusviranomaisten näkökulmasta. Belgian tavoitteena on laatia aiheesta neuvoston päätelmät puheenjohtajuuskaudellaan. Suomi korostaa, että järjestäytyneessä rikollisuudessa on kyse vakavasta, rajat ylittävästä rikollisuudesta, johon EU:n tulee puuttua laajalla keinovalikoimalla.

Komissio antoi 2023 lokakuussa tiedonannon, jossa esitellään EU:n etenemissuunnitelma huumekaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Kokouksessa käsitellään kahta etenemissuunnitelmassa esiin nostettua teemaa: erikoistuneiden syyttäjien ja tuomareiden verkoston perustamista rikollisverkostojen hajottamiseksi ja oikeudellisen ja lainvalvontayhteistyön vahvistamista yhteistyöhaluttomien lainkäyttöalueiden kanssa.

Lisäksi kokouksessa keskustellaan vankeusasioista, erityisesti rehabilitoinnin edistämisen ja uusintarikollisuuden torjumisen näkökulmasta. Puheenjohtajan tavoitteena on, että myös tästä aiheesta laadittaisiin neuvoston päätelmät Belgian puheenjohtajuuskauden aikana. Rikosoikeudellinen seuraamusjärjestelmä kuuluu jäsenvaltioiden toimivaltaan ja järjestelmät vaihtelevat jäsenvaltioittain. Suomi kertoo kokouksessa hallitusohjelman mukaisista toimenpiteistä, joilla vankilaturvallisuutta parannetaan ja uusintarikollisuutta ehkäistään.

Kokouksen työlounaalla aiheena on seksityön lainsäädännöllinen asema jäsenvaltioissa. Tarkoitus on keskustella muun muassa seksityön oikeudellisen aseman vaikutuksesta järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Suomen lainsäädännössä on pyritty puuttumaan seksityöhön liittyvään järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja muuhun hyväksikäyttöön erilaisin keinoin. Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö on Suomessa kriminalisoitu sekä tahallisena että tuottamuksellisena. 

Lisätietoja:
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]

Lisätietoa EU:n oikeusministereiden kokouksesta 
Tietoa oikeusministeriössä valmisteltavista EU-hankkeista 

Sivun alkuun