Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismainen seminaari rikoksen uhrin asemasta sovittelussa 9. - 10.2.

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2012 10.04
Tiedote -

Oikeusministeriö ja rikosasioiden sovittelun neuvottelukunta järjestävät 9. - 10. helmikuuta rikoksen uhrin asemaa sovittelussa käsittelevän seminaarin Helsingissä.

Seminaarissa esitellään rikossovittelun tämänhetkistä tilannetta eri Pohjoismaissa, mm. kokemuksia ja tuloksia lähisuhteissa tapahtuvan väkivallan, vakavien rikosten sekä lasten ja nuorten tekemien rikosten sovittelusta. Keskeisenä kysymyksenä on uhrin oikeuksien ja aseman turvaaminen sovitteluprosesseissa. Seminaarissa käsitellään myös uhrien tukipalvelujen ja sovittelutoiminnan yhteistyötä, maahanmuuttajien tekemien ja heihin kohdistuvien rikosten sovittelua sekä sovittelumetodien kehittämistä.

Yksi sovittelutoiminnan tärkeistä lähtökohdista on se, että oikeusturva toteutuu. Erityistä huolta oikeusturvasta kannetaan vakavien rikosten ja lähisuhdeväkivallan sovittelussa.

Suomessa rikosasioiden sovittelu laajeni koko maahan kesäkuussa 2006, jolloin toimintaan saatiin valtion rahoitus sekä uusi lainsäädäntö. Uudistuksen jälkeen sovittelu on lisääntynyt voimakkaasti. Nykyisin sovitellaan vuosittain yli 12 000 rikosta. Palvelun tuottavat kunnat tai järjestöt.

Suomessa sovitellaan erityisesti väkivaltarikoksia. Suomessa sovitelluista tapauksista miltei puolet on väkivaltarikoksia, joista suurin osa pahoinpitelyjä tai lieviä pahoinpitelyjä. Törkeitä pahoinpitelyitä on alle 1 prosentti sovitteluun tulleista rikos- ja riita-asioista. Lähisuhdeväkivaltarikoksia kaikista sovitelluista tapauksista on 9 prosenttia.

Valtaosa lähisuhdeväkivaltarikoksista tulee sovittelukäsittelyyn poliisilta. Lähisuhdeväkivaltarikosten sovittelussa on alueellisia eroja. Sovitteluun lähetetyistä lähisuhdeväkivaltarikoksista puolet tulee Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueelta. Sovitteluun ohjaamisessa ja sovittelumetodien kehittämisessä tarvitaan edelleen koulutusta ja käytäntöjen yhtenäistämistä.

Seminaari on tarkoitettu sovittelun palveluntuottajille, asiantuntijoille, tuomareille, syyttäjille, järjestöille ja tutkijoille. Seminaarikieli on englanti.

Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Aarne Kinnunen, (OM), puh. 09 1606 8109
erikoissuunnittelija Saija Sambou, (OM), 09 1606 7647
sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun