Nordiskt seminarium om brottsoffrets ställning vid medling den 9-10 februari
Justitieministeriet och delegationen för medling vid brott ordnar ett seminarium om brottsoffrets ställning vid medling i Helsingfors den 9-10 februari.
Vid seminariet presenteras nuläget med medling vid brott i de nordiska länderna, bl.a. erfarenheter och resultat av medling vid våld i nära relationer, allvarliga brott och brott som begåtts av barn och unga. Ett viktigt tema är tryggandet av offrets rättigheter och ställning vid medlingsförfarandena. Vid seminariet behandlas även samarbetet mellan stödtjänsterna för offren och medlingsverksamheten, medling vid brott som begåtts av invandrare och som riktat sig mot dem samt utvecklandet av medlingsmetoderna.
En viktig utgångspunkt för medlingsverksamheten är att rättsskyddet ska tryggas. Rättsskyddet är av särskild vikt när det är fråga om medling vid allvarliga brott och våld i nära relationer.
I Finland blev medlingsförfarandet i brottmål tillgängligt i hela landet i juni 2006, då verksamheten börjades finansieras av staten och den nya lagstiftningen om medling trädde i kraft. Efter reformen har användningen av medling ökat kraftigt. För närvarande tillämpas medling årligen vid över 12 000 brottmål. Medlingstjänsterna tillhandahålls av kommuner och organisationer.
I Finland tillämpas medling särskilt vid våldsbrott. Nästan hälften av medlingsfallen i Finland gäller våldsbrott, varav största delen gäller misshandel eller lindrig misshandel. Mindre än 1 procent av de brott- och tvistemål som blir föremål för medling gäller grov misshandel. Av alla medlingsfall utgör brott som gäller våld i nära relationer 9 procent.
Merparten av de brott som gäller våld i nära relationer blir föremål för medling på polisens initiativ. I fråga om medling vid brott som gäller våld i nära relationer finns det en stor regional variation. Hälften av de medlingsfall som gäller våld i nära relationer förekommer inom verksamhetsområdet för regionförvaltningsverket i Södra Finland. När det gäller hänvisning till medling och utvecklande av medlingsmetoderna finns det behov för ytterligare utbildning och enhetligare praxis.
Seminariet är avsett för producenter av medlingstjänster, sakkunniga, domare, åklagare, organisationer och forskare. Seminariet hålls på engelska.
Ytterligare upplysningar:
konsultativ tjänsteman Aarne Kinnunen, (JM), tfn 09 1606 8109
secialplanerare Saija Sambou, (JM), 09 1606 7647
e-post: fö[email protected]