Oikeusministeriö avaa Kansalaisaloite.fi-palvelun lähdekoodin

Oikeusministeriö 3.2.2014 11.57
Tiedote -

Oikeusministeriö avaa Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelun lähdekoodin. Lähdekoodin julkaisulla on tarkoitus edistää avoimuutta sekä ohjelmistotuotannossa että julkishallinnossa. Koodi julkaistaan maanantaina 3. helmikuuta. Samalla verkkopalveluun avataan myös kaikille avoin kysely, jolla kerätään palautetta Kansalaisaloite.fi-palvelusta ja kansalaisaloitteesta.

Kyselyn tuloksia käytetään Kansalaisaloite.fi-palvelun kehittämisessä ja kansalaisaloitekäytäntöä koskevassa tutkimuksessa.

Kansalaisaloite.fi:n kaltaisen merkittävän julkisen sähköisen palvelun lähdekoodin julkaiseminen on Suomessa uutta. Lähdekoodin julkaiseminen mahdollistaa esimerkiksi sen hyödyntämisen muissa palveluissa. Koodi julkaistaan Kansalaisaloite.fi-palvelun teknisten toteuttajan Solita Oy:n GitHubissa osoitteessa https://github.com/solita/kansalaisaloite. Myös koodin tuleva muutoshistoria tulee näkymään ohjelmistonkehitysalusta GitHubissa.

Kansalaisaloite.fi-verkkopalvelu on ollut käytössä joulukuusta 2012 lähtien. Reilun vuoden aikana palveluun on pantu vireille yli 200 kansalaisaloitetta ja annettu yli 630 000 kannatusilmoitusta. Eduskunnalle on toistaiseksi toimitettu kolme kansalaisaloitetta, joista kahteen on kerätty kannatusilmoituksia Kansalaisaloite.fi-palvelussa. Nämä aloitteet ovat koskeneet tekijänoikeuslakia ja tasa-arvoista avioliittolakia.

Kansalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu, joka on kehitetty osana valtiovarainministeriön koordinoimaa SADe-ohjelmaa

Lisätietoja: suunnittelija Laura Nurminen, oikeusministeriö, puh. 02951 50462, sähköposti: [email protected],
lähdekoodin julkaisua koskevat tekniset kysymykset: johtaja, sähköinen liiketoiminta Timo Honko, Solita Oy, puh. 040 5454 878, [email protected]

Anna-Maja Henriksson