Rainbow Rights - Promoting LGBTI Equality in Europe
OM006:00/2017 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Rainbow Rights -hanke kehittää kuntien yhdenvertaisuussuunnittelua, lisää tietoisuutta HLBTI-ryhmien yhdenvertaisuudesta paikallistasolla, edistää EU-jäsenmaiden (erityisesti Suomen ja Baltian alueen maiden) välistä yhteistyötä yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä kartoittaa HLBTI-ryhmiin kuuluvien kokemaa moniperusteista syrjintää.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero OM006:00/2017
Asianumerot OM 14/021/2016, VN/1007/2018
Asettaja oikeusministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.1.2017 – 28.2.2019
Asettamispäivä 12.4.2017
Tavoitteet ja tuotokset
Rainbow Rights -hankkeen keskeisenä ja yleisenä tavoitteena on tukea kansallisen ja EU-tason yhdenvertaisuuslainsäädännön toimeenpanoa. Hankkeen käytännön tavoitteena on kehittää kuntien yhdenvertaisuussuunnittelua, parantaa HLBTI-ryhmien sosiaalista ja yhteiskunnallista hyväksyntää, selvittää moniperusteisen syrjinnän ilmenemismuotoja ja lisätä tietoisuutta niistä, sekä tehdä EU-tason yhteistyötä parhaiden yhdenvertaisuuden edistämisen käytäntöjen tunnistamiseksi ja kokemusten vaihtamiseksi. Hanketta toteutetaan Suomessa ja Baltian alueen maissa. Hankekumppaneita ja hankkeen toteuttajia ovat oikeusministeriö, Suomen Kuntaliitto, Seta ry sekä Lithuanian Gay League LGL. Hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta (2014-2020) sekä hankekumppaneilta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä. Hankkeet keskeiset tuotokset ovat: - työpajat, laatuindikaattorit ja opas kuntien yhdenvertaisuussuunnitelmien toimeenpanoon - kampanjat, koulutustilaisuudet ja -materiaalit HLBTI-ryhmien yhdenvertaisuudesta paikallistasolla sekä sosiaali- ja terveysalalla ja opetussektorilla - seminaarit, järjestöjen vaihto-ohjelma sekä loppukonferenssi HLBTI-yhdenvertaisuuden edistämisen hyvistä käytännöistä EU-tasolla - moniperusteisen syrjinnän kartoitus sekä HLBTI-järjestöjen ja eri vähemmistö-, ikä- ja vammaisryhmien välistä vuoropuhelua edistävät järjestötapaamiset.
Tiivistelmä
Rainbow Rights -hanke kehittää kuntien yhdenvertaisuussuunnittelua, lisää tietoisuutta HLBTI-ryhmien yhdenvertaisuudesta paikallistasolla, edistää EU-jäsenmaiden (erityisesti Suomen ja Baltian alueen maiden) välistä yhteistyötä yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä kartoittaa HLBTI-ryhmiin kuuluvien kokemaa moniperusteista syrjintää.
Lähtökohdat
HLBTI-henkilöiden kohtaamasta syrjinnästä on saatu tutkimustietoa viime vuosina niin Euroopan kuin jäsenvaltioidenkin tasolla. FRA:n tutkimukset (vuosilta 2011, 2014 ja 2015) ovat selvästi tuoneet esiin HLBTI-henkilöiden vaikean aseman EU-maissa. FRA:n tutkimukset osoittavat, että niin Suomessa kuin Baltian maissakin HLBTI-ryhmiin kuuluvat henkilöt kohtaavat kielteisiä asenteita, syrjintää ja viharikoksia. Nämä tulokset ovat samansuuntaiset kansallisen syrjinnän seurantajärjestelmän tuottaman vihapuhetta koskevan selvityksen kanssa: sen mukaan HLBTI-ryhmiin kuuluvat henkilöt kokevat vihapuhetta ja häirintää julkisilla paikoilla, esim. kaduilla, puistossa, julkisessa liikenteessä ja internetissä. HLBTI-henkilöiden kohtaama syrjintä ja viharikokset ovat vakavia perusoikeusloukkauksia, ja niihin puuttuminen edellyttää myös Euroopan tason työtä. Eurobarometrin 2015 mukaan 71% eurooppalaisista vastaajista kannattaa HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisia oikeuksia. Monet maat ovat kehittäneet toimenpiteitä HLBTI-ryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja syrjintään puuttumiseksi. Norjassa, Ruotsissa ja Hollannissa on kattavat toimintaohjelmat HLBTI-yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Euroopan Neuvoston HLBTI-oikeuksien suositus ((CM/Rec(2010)5) sekä EU-komission toimenpidekokonaisuus HLBTI-ryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi (List of Actions to advance LGBTI equality) ovat uusia aloitteita, jotka edellyttävät jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä.
Lisätietoja
Hanketoiminnoista hyötyvät paikallistason, kansallisen ja EU-tason toimijat. Hankkeen vaikutukset ulottuvat niin viranomaisiin kuin HLBTI-ryhmiä edustaviin järjestöihin ja HLBTI-henkilöihinkin.
Hankkeen tuloksena parannetaan viranomaisten osaamista edistää yhdenvertaisuutta ja tarjota yhdenvertaista palvelua eri kohderyhmiä edustaville asiakkaille, vahvistetaan järjestöjen verkostoja niin toisiin järjestöihin kuin viranomaisiinkin, lisätään tietoa syrjinnän esiintymisestä (erityisesti moniperusteinen syrjintä), vahvistetaan viranomaisten tietoa parhaista syrjinnän vastaisen työn ja yhdenvertaisuuden edistämisen käytännöistä.
Hanke tukee kuntia yhdenvertaisuussuunnittelussa ja tunnistaa ja kehittää hyviä käytäntöjä yhdenvertaisuussuunnitelmien toimeenpanoon. Hankkeen tuloksena syntyy myös konkreettisia työkaluja yhdenvertaisuuden edistämiseen, kuten opas yhdenvertaisuussuunnitelmien toimeenpanoon sekä koulutusmateriaaleja sosiaali- ja terveysalalle sekä opetussektorille.
Hanke käynnissä.
Julkaisut ja raportit
-
Väliraportti Progress report PDF
29.1.2018 Oikeusministeriö
-
Väliraportti Progress report PDF
29.1.2018 Oikeusministeriö
Muut asiakirjat ja muistiot
-
Sopimus moniperusteisen syrjinnän selvityksen tekemisestä (osana Rainbow Rights -hanketta) PDF
23.10.2017 Oikeusministeriö
-
Tarjouspyyntö: moniperusteisen syrjinnän selvitys PDF
28.8.2017 Oikeusministeriö
-
Sopimus Rainbow Rights -hankkeen toteuttamisesta (Kuntaliitto) PDF
21.6.2017 Oikeusministeriö
-
Sopimus Rainbow Rights -hankkeen totetuttamisesta PDF
29.3.2017 Oikeusministeriö
-
Grant Agreement JUST/2015/RDIS/AG/DISC/9374 PDF
29.3.2017 Oikeusministeriö
-
Sopimus Rainbow Rights -hankkeen toteuttamisesta (LGL) PDF
29.3.2017 Oikeusministeriö
-
Seta jäsenen nimeäminen kansalliseen ohjausryhmään Rainbow Rights PDF
9.3.2017 Oikeusministeriö
-
Jäsenen nimeäminen; Anne Kiiski PDF
27.2.2017 Kuntatyönantajat
-
Jäsenen nimeäminen; Minna Lundell-Kiuru, Miko Lempinen PDF
21.2.2017 Tasa-arvovaltuutetun toimisto
-
Jäsenen nimeäminen; Maria Edelin PDF
21.2.2017 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Jäsenten nimeäminen; Johanna Rautakorpi, varajäseneksi Susanna Rahkonen PDF
20.2.2017 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Jäsenen nimeäminen; Panda Eriksson, varajäseneksi Hanna Leppänen PDF
20.2.2017 Trasek ry
-
Jäsenen nimeäminen; Sanna Nevala, varajäseneksi Juha Jämsä PDF
17.2.2017 Sateenkaariperheet ry
-
Jäsenten nimeäminen; Hanna Onwen-Huma, Mia Teräsaho PDF
9.2.2017 Tasa-arvotiedon keskus Minna
-
Jäsenen nimeämispyyntö kansalliseen ohjausryhmään PDF
8.2.2017 Oikeusministeriö
-
Grant Agreement Rainbow Rights PDF
4.11.2016 Oikeusministeriö
Asettaminen ja organisointi
-
Rainbow Rights -hankkeen asettamispäätös PDF
12.4.2017 Oikeusministeriö
Johtoryhmä
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Nuutinen, Krista
hankepäällikkö
oikeusministeriö
Edustaa tahoa: Oikeusministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
20.2.2017 – 28.2.2019
Ohjausryhmä
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Nuutinen, Krista
hankepäällikkö
oikeusministeriö
Edustaa tahoa: Oikeusministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
20.2.2017 – 28.2.2019