Rainbow Rights - Promoting LGBTI Equality in Europe
OM006:00/2017 Projekt
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats
Rainbow Rights syftar till att utveckla kommunernas likabehandlingsplanering, öka kännedomen om HBTI-gruppernas likabehandling på lokal nivå, förbättra samarbetet mellan EU-medlemsstaterna i arbetet för att främja likabehandling samt kartlägga förekomsten av diskriminering på flera grunder bland personer som hör till HBTI-grupperna.
Projektets basuppgifter Avslutat
Projektets nummer OM006:00/2017
Ärendenummer OM 14/021/2016, VN/1007/2018
Projektets arrangör justitieministeriet
Mandattid 1.1.2017 – 28.2.2019
Datum för tillsättande 12.4.2017
Mål och resultat
Det centrala och allmänna målet för projektet Rainbow Rights är att stödja verkställandet av diskrimineringslagstiftningen på nationell nivå och EU-nivå. Projektets praktiska mål är att utveckla kommunernas likabehandlingsplanering, förbättra HLBTI-gruppernas sociala och samhälleliga ställning, utreda olika former av diskriminering på flera grunder och öka medvetenheten om dem samt samarbeta på EU-nivå för att identifiera bästa praxis för främjande av likabehandling och byta erfarenheter.
Projektet genomförs i Finland och de baltiska länderna. Projektpartnerna som genomför projektet är justitieministeriet, Finlands Kommunförbund, Seta ry och Lithuanian Gay League LGL. Projektet får finansiering av EU:s program för Rättigheter, Jämlikhet och Medborgarskap (2014-2020) samt av projektpartnerna och social- och hälsovårdsministeriet.
De praktiska målen för projektet är att
- ordna workshoppar, skapa kvalitetsindikatorer och utarbeta en handbok för kommunernas likabehandlingsplanering
- ordna kampanjer och utbildning samt utarbeta utbildningsmaterial om HBTI-gruppernas likabehandling på lokal nivå samt inom social- och hälsovårdsområdet och utbildningssektorn
- ordna seminarier, ett utbytesprogram mellan organisationerna samt en slutkonferens om bästa praxis för att främja HBTI-gruppernas likabehandling på EU-nivå
- kartlägga förekomsten av diskriminering på flera grunder samt ordna organisationsmöten för att främja dialogen mellan HBTI-organisationerna och olika minoritets-, ålders- och handikappgrupper.
Sammandrag
Rainbow Rights syftar till att utveckla kommunernas likabehandlingsplanering, öka kännedomen om HBTI-gruppernas likabehandling på lokal nivå, förbättra samarbetet mellan EU-medlemsstaterna i arbetet för att främja likabehandling samt kartlägga förekomsten av diskriminering på flera grunder bland personer som hör till HBTI-grupperna.
Utgångspunkter
Forskningsdata om diskriminering som HBTI-personer blir utsatta för har under de senaste åren producerats både på en europeisk nivå och i medlemsstaterna. FRA:s undersökningar (från åren 2011, 2014 och 2015) visar tydligt hur svår ställningen för HBTI-personer är i EU-länderna. Enligt FRA:s undersökningar blir personer som hör till HBTI-grupperna utsatta för negativa attityder, diskriminering och hatbrott såväl i Finland som i de baltiska länderna. Dessa resultat är i samklang med utredningen om hatretorik som beställdes inom ramen för Finlands nationella system för uppföljning av diskriminering: personer som hör till HBTI-grupperna blir utsatta för trakasserier och hatfyllt tal på offentliga platser såsom gator, parker, kollektivtrafiken och på webben. Diskriminering och hatbrotten som personer som hör till HBTI-grupperna blir utsatta för är allvarliga kränkningar av de grundläggande rättigheterna och det krävs arbete även på en europeisk nivå för att ingripa i dem.
Enligt Eurobarometer-undersökningen 2015 anser 71 procent av de europeiska svarandena att personer som hör till HBTI-grupperna ska ha jämlika rättigheter. Många länder har utvecklat åtgärder för att främja likabehandling och ingripa i diskriminering av personer som hör till HBTI-grupperna. Norge, Sverige och Holland har utarbetat omfattande handlingsprogram för att främja likabehandling av personer som hör till HBTI-grupperna. Europarådets rekommendation om HBTI-rättigheter (CM/Rec(2010)5) och EU-kommissionens åtgärdshelhet för att främja HBTI-gruppernas likabehandling (List of Actions to advance LGBTI equality) är nya initiativ som förutsätter samarbete mellan medlemsstaterna.
Ytterligare uppgifter
Projektverksamheten är till nytta för aktörer på lokal, nationell och europeisk nivå. Projektets effekter sträcker sig till myndigheter, organisationer som företräder HBTI-grupperna och HBTI-personer.
Projektet syftar till att förbättra myndigheternas kompetens att främja likabehandling och erbjuda jämlik service till klienter som företräder olika målgrupper, stärka organisationernas kontakter till såväl andra organisationer som myndigheterna, öka kunskapen om förekomsten av diskriminering (speciellt diskriminering på flera grunder), stärka myndigheternas kännedom om olika praxis för att bekämpa diskriminering och främja likabehandling.
Projektet stöder kommunernas likabehandlingsplanering och deras förmåga att identifiera och utveckla god praxis för att genomföra likabehandlingsplanerna. I projektet skapas också konkreta verktyg för att främja likabehandling, bl.a. en handbok för genomförande av likabehandlingsplaner samt utbildningsmaterial för social- och hälsovårdsområdet och utbildningssektorn.
Projektet pågår.
Publikationer och rapporter
-
Väliraportti Progress report PDF
29.1.2018 Oikeusministeriö
-
Väliraportti Progress report PDF
29.1.2018 Oikeusministeriö
Övriga dokument och promemorior
-
Sopimus moniperusteisen syrjinnän selvityksen tekemisestä (osana Rainbow Rights -hanketta) PDF
23.10.2017 Oikeusministeriö
-
Tarjouspyyntö: moniperusteisen syrjinnän selvitys PDF
28.8.2017 Oikeusministeriö
-
Sopimus Rainbow Rights -hankkeen toteuttamisesta (Kuntaliitto) PDF
21.6.2017 Oikeusministeriö
-
Sopimus Rainbow Rights -hankkeen totetuttamisesta PDF
29.3.2017 Oikeusministeriö
-
Grant Agreement JUST/2015/RDIS/AG/DISC/9374 PDF
29.3.2017 Oikeusministeriö
-
Sopimus Rainbow Rights -hankkeen toteuttamisesta (LGL) PDF
29.3.2017 Oikeusministeriö
-
Seta jäsenen nimeäminen kansalliseen ohjausryhmään Rainbow Rights PDF
9.3.2017 Oikeusministeriö
-
Jäsenen nimeäminen; Anne Kiiski PDF
27.2.2017 Kuntatyönantajat
-
Jäsenen nimeäminen; Minna Lundell-Kiuru, Miko Lempinen PDF
21.2.2017 Tasa-arvovaltuutetun toimisto
-
Jäsenen nimeäminen; Maria Edelin PDF
21.2.2017 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Jäsenten nimeäminen; Johanna Rautakorpi, varajäseneksi Susanna Rahkonen PDF
20.2.2017 Sosiaali- ja terveysministeriö
-
Jäsenen nimeäminen; Panda Eriksson, varajäseneksi Hanna Leppänen PDF
20.2.2017 Trasek ry
-
Jäsenen nimeäminen; Sanna Nevala, varajäseneksi Juha Jämsä PDF
17.2.2017 Sateenkaariperheet ry
-
Jäsenten nimeäminen; Hanna Onwen-Huma, Mia Teräsaho PDF
9.2.2017 Tasa-arvotiedon keskus Minna
-
Jäsenen nimeämispyyntö kansalliseen ohjausryhmään PDF
8.2.2017 Oikeusministeriö
-
Grant Agreement Rainbow Rights PDF
4.11.2016 Oikeusministeriö
Tillsättande och organisering
-
Rainbow Rights -hankkeen asettamispäätös PDF
12.4.2017 Oikeusministeriö
Ledningsgrupp
Person
Roll, Mandattid
Nuutinen, Krista
hankepäällikkö
justitieministeriet
Företräder aktör: Oikeusministeriö
Roll: Kontaktperson för projektet
20.2.2017 – 28.2.2019
Styrgrupp
Person
Roll, Mandattid
Nuutinen, Krista
hankepäällikkö
justitieministeriet
Företräder aktör: Oikeusministeriö
Roll: Kontaktperson för projektet
20.2.2017 – 28.2.2019