Suomi Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana 2021
Vuonna 2021 Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana. Puheenjohtajana Suomen on mahdollista vaikuttaa yhteisten tavoitteiden läpiviemiseen, vakiinnuttaa Suomen asemaa Pohjolassa sekä mahdollisuus vahvistaa suomalaisten pohjoismaista identiteettiä. Erityishuomiota saa ministerineuvoston työhön osallistuva Ahvenanmaa, jonka itsehallinnon 100-vuotisjuhlavuosi alkaa kesäkuussa 2021.
Pohjoismaisen yhteistyön visiona on, että Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue. Suomen Puheenjohtajakauden ohjelma pohjautuu tälle visiolle ja jakautuu vision mukaisesti kolmeen painopistealueeseen, joita ovat ”Vihreä Pohjola”, ”Kilpailukykyinen Pohjola” ja ”Sosiaalisesti kestävä Pohjola”.
Oikeusministeriö edistää puheenjohtajakaudella erityisesti oikeusalan digitalisaatiota sekä korruption, rahanpesun ja ihmiskaupan torjuntaa.
Suomi johtaa Pohjoismaiden ministerineuvostoa vuonna 2021
Ajankohtaista
Pohjoismainen työryhmä vahvistaa ihmiskaupan vastaista työtä
Selvitys: Korruption ja rahanpesun torjunnan yhdenmukaistamista harkittava
Oikeusasiat pohjoismaisessa yhteistyössä
Oikeusasiat ovat keskeinen pohjoismaisen yhteistyön osa-alue. Pohjoismainen oikeusyhteistyö muun muassa edistää pohjoismaisen lainsäädännön yhteisiä perusperiaatteita yhteispohjoismaisten arvojen mukaisesti.
Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana oikeusministeriö edistää alla mainittuja teemoja.
Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana oikeusministeriö edistää korruption ja rahanpesun torjuntaa. Hankkeessa selvitetään pohjoismaisessa toimintaympäristössä tapahtuvaa kansainväliseen liiketoimintaan liittyvää korruptiota ja rahanpesua. Keskeisenä tavoitteena on lisätä tietoisuutta kansainvälisestä korruptiosta sekä parantaa mahdollisuuksia tunnistaa ilmiöitä ja riskejä. Lisätietoja hankkeesta
Jatkona edeltävän puheenjohtajamaa Tanskan käynnistämälle työlle vakavan rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi Suomi järjesti 18.11.2021 puheenjohtajakaudellaan seminaarin ihmiskaupan vastaisen työn parhaista käytännöistä. Seminaarin pohjalta seuraava puheenjohtajamaa, Norja, laatii ehdotuksen siitä, miten Pohjoismaista yhteistyötä voi hyödyntää paremmin tulevaisuudessa ihmiskaupan torjumisessa.
Lisätietoja hankkeesta
Osana Suomen puheenjohtajakauden kärkihanketta Maailman sujuvinta maiden välistä arkea ja liikkuvuutta digitalisaation avulla toteutetaan pohjoismaisen digitaalisen säädöskokoelman luominen. Yhteinen pohjoismainen sähköinen säädöstietohaku helpottaa aikanaan kansalaisten elämää heidän liikkuessa, matkustaessa ja muuttaessa tai työskennellessä Pohjolassa. Lisätietoja hankkeesta täältä
Pohjoismaiden ministerineuvosto on vuonna 2019 julkaissut raportin demokratian tilasta Pohjolassa. Suomen EU-edustusto järjesti yhteistyössä demokratiaverkosto 2021, EDP:n ja IDEA:n kanssa maaliskuussa 2021 Brysselissä korkean tason konferenssin teemalla Demokratia osana EU:n ulkosuhteita. Oikeusministeriö osallistui konferenssiin.
Vuonna 2021 on kulunut 15 vuotta siitä, kun Pohjoismainen kielipoliittinen julistus hyväksyttiin. Julistuksessa määritellään painopistealueita, joita Pohjoismaat ovat sopineet seuraavansa kansallisessa kielipoliittisessa työssään. Pohjoismaiden ministerineuvostossa on käynnistetty valmistelu julistuksen toteutumisesta ja sen päivitystarpeista. Tämän johdosta osana Suomen puheenjohtajuuskautta järjestettiin virtuaalinen Pohjoismainen kielikonferenssi 16.9.2021, jossa tarkasteltiin pohjoismaista kieliyhteistyötä ja suuntaviivoja yhteistä kieli- ja kulttuuriymmärrystä varten.
Opetus- ja kulttuuriministeriö, joka vastaa opetus- ja kulttuurisektorin yhteistyöstä ministerineuvostossa, oli yhdessä Hanasaaren ja Svenska.nu – verkoston kanssa päävastuussa Kielikonferenssin järjestämisestä. . Oikeusministeriö osallistuu näissä puitteissa tapahtuvaan kielijulistuksen uudistustyöhön.
Suomen puheenjohtajaohjelmassa todetaan, että yhdenvertaisuus ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat loukkaamattomia arvoja pohjoismaisissa yhteiskunnissa. Suomen puheenjohtajakaudella seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBTI) oikeuksiin liittyvän ohjelman toteutusta jatketaan. Lisäksi vuoden aikana toteutetaan hanke, joka keskittyy HLBTI-henkilöiden kohtaaman väkivallan ja viharikosten vastaiseen työhön. Marraskuussa 2021 järjestettiin hybridi-muotoinen asiantuntijaseminaari aiheesta.
Lisätietoa seminaarista (englanniksi).
STM järjesti osana pj-kauden ohjelmaa vihapuhe ja seksuaalinen häirintä - konferenssin Helsingissä kesällä 2021. Konferenssissa tunnistettiin hyviä käytäntöjä sekä vaihdettiin tietoja ja kokemuksia sukupuoleen perustuvasta vihapuheesta, seksuaalisesta häirinnästä ja uhkailusta verkossa. Konferenssi kokosi yhteen pohjoismaisia asiantuntijoita, päättäjiä sekä kansalaisjärjestöjä keskustelemaan vihapuheesta, uhkailusta ja häirinnästä verkossa. OM tuki konferenssin järjestämistä.
Lisäksi oikeussektorilla on käynnissä useita selvityshankkeita, kuten tuomioistuinten digitalisaatio Pohjoismaissa ja Baltiassa, seksuaalinen häirintä oikeushallinnon alalla Pohjoismaissa, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset verkossa sekä selvitys julkishallinnon ja tuomioistuinten nopeasta digitalisoitumisesta johtuvista haasteista hallinto-oikeudellisten ja valtiosääntöoikeudellisten velvoitteiden, kuten perus- ja ihmisoikeuksien noudattamisen näkökulmasta.
Puheenjohtajakauden koordinaatio
Jussi Tikkanen, neuvotteleva virkamies
oikeusministeriö, Esikunta, EU- ja kansainväliset asiat kansainvälinen yhteistyö, yleiset asiat Viro/Baltia-yhteistyö Kiina-yhteistyö Puhelin:0295150270 Sähköpostiosoite: [email protected]
Oikeusasioiden virkamieskomitean jäsenet
Susanna Siitonen, lainsäädäntöneuvos
oikeusministeriö, Esikunta, Lainsäädännön kehittäminen ja laintarkastus Finlex parempi sääntely säädösvalmistelun kehittäminen Puhelin:0295150083 Sähköpostiosoite: [email protected]