Finland ordförande för Nordiska ministerrådet 2021
År 2021 är Finland ordförande för Nordiska ministerrådet. Som ordförande har Finland möjlighet att påverka genomförandet av gemensamma mål, etablera Finlands ställning i Norden och stärka finländarnas nordiska identitet. Särskild uppmärksamhet får Åland, som deltar i ministerrådets arbete, vars 100-årsjubileumsår för självstyrelsen inleds i juni 2021.
Visionen för det nordiska samarbetet är att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region. Programmet för Finlands ordförandeskapsperiod baserar sig på denna vision och är i enlighet med visionen indelat i tre prioriterade områden: ”Gröna Norden”, ”Konkurrenskraftig Norden” och ”Social hållbar Norden”.
Justitieministeriet främjar under ordförandeskapet i synnerhet digitaliseringen inom rättsområdet samt bekämpningen av korruption, penningtvätt och människohandel.
Finland leder Nordiska ministerrådet under 2021
Rättsliga frågor i det nordiska samarbetet
Rättsfrågor är ett centralt delområde i det nordiska samarbetet. Det nordiska rättssamarbetet främjar bland annat de gemensamma grundläggande principerna i den nordiska lagstiftningen i enlighet med samnordiska värderingar.
Som ordförande för Nordiska ministerrådet främjar justitieministeriet de teman som nämns nedan.
Som ordförande för Nordiska ministerrådet främjar justitieministeriet bekämpningen av korruption och penningtvätt. Inom ramen för projektet utreds korruption och penningtvätt som hänför sig till internationell affärsverksamhet i den nordiska omvärlden. Ett centralt mål är att öka medvetenheten om internationell korruption och förbättra möjligheterna att identifiera fenomen och risker. Ytterligare information om projektet
Som en fortsättning på det arbete som det föregående danska ordförandeskapet inlett för att bekämpa allvarlig gränsöverskridande brottslighet ordnade Finland den 18.11.2021 ett seminarium om bästa praxis i arbetet mot människohandel. På basen av seminariet kommer följande ordförandeland, Norge, att framföra förslag på hur det Nordiska samarbete kunde utvecklas då det kommer till bekämpning av människohandel.
Ytterligare information om projektet
om ett led i spetsprojektet under Finlands ordförandeskap genomförs skapandet av en nordisk digital författningssamling världens smidigaste vardag och rörlighet mellan länderna med hjälp av digitalisering. Gemensam nordisk elektronisk sökning av författningsdata underlättar i sinom tid medborgarnas liv när de rör sig, reser, flyttar eller arbetar i Norden. Ytterligare information om projektet här
Nordiska ministerrådet publicerade år 2019 en rapport om demokratins tillstånd i Norden. Finlands EU-representation ordnade i samarbete med demokratinätverket 2021, EDP och IDÉET i mars 2021 en högnivåkonferens i Bryssel med temat Demokrati som en del av EU: s yttre förbindelser. Justitieministeriet deltog i konferensen.
År 2021 har det gått 15 år sedan den nordiska språkpolitiska deklarationen godkändes.. I deklarationen fastställs de prioriterade områden som de nordiska länderna har kommit överens om att följa i sitt nationella språkpolitiska arbete. Det Nordiska ministerrådet har påbörjat förberedelser av deklarationens genomförande och kartlägger uppdaterings behov. Som en del av detta arbete ordnade Finland under sitt ordförandeskap en virtuell Nordisk språkkonferens den 16.9.2021. Under konferensen granskades de nordiska språksamarbetet och riktlinjer för en gemensam språklig och kulturell förståelse.
Undervisnings - och kulturministeriet som ansvarar för samarbetet inom undervisnings - och kultursektorn, hade tillsammans med Hanaholmen och Svenska.nu- nätverket huvudansvaret för konferensen ordnande. Justitieministeriet deltar i uppdateringen av den språkpolitiska deklarationen.
I Finlands ordförandeskapsprogram konstateras att likabehandling och jämställdhet mellan könen är okränkbara värden i de nordiska samhällena. Under Finlands ordförandeskap fortsätter genomförandet av programmet för sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter (HLBTI). Under året genomförs dessutom ett projekt som fokuserar på arbetet mot våld och hatbrott mot HBTQI-personer. I november 2021 ordnades i hybrid form ett expertseminarium om ämnet.
Som en del av ordförandeperiodens program ordnar social - och hälsovårdsministeriet ett konferens om hatretorik och sexuella trakasserier i Helsingfors sommaren 2021. Under konferensen identifierades god praxis och information och erfarenheter utbyttes om könsrelaterat hatretorik, sexuella trakasserier och hot på webben. Konferensen samlade nordiska experter, beslutsfattare och frivilligorganisationer för att diskutera hatretorik, hot och trakasserier på webben. JM stödde anordnandet av konferensen.
Inom rättssektorn pågår dessutom flera utredningsprojekt, såsom digitaliseringen av domstolarna i de nordiska länderna och Baltikum, sexuella trakasserier inom justitieförvaltningen i de nordiska länderna, sexualbrott mot barn på nätet samt en utredning om de utmaningar som den offentliga förvaltningen och domstolarna ställs inför på grund av den snabba digitaliseringen med tanke på de förvaltningsrättsliga och författningsrättsliga förpliktelserna, såsom iakttagandet av de grundläggande fri - och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.
Samordning av ordförandeskapet
Jussi Tikkanen, konsultativ tjänsteman
justitieministeriet, Staben, EU-ärenden och internationella ärenden internationellt samarbete, allmänna frågor Estland/Baltikum-samarbete Kina-samarbete Telefon:0295150270 E-postadress: [email protected]
Medlemmar i tjänstemannakommittén för rättsliga frågor
Susanna Siitonen, lagstiftningsråd
justitieministeriet, Staben, Utveckling av lagstiftningen och laggranskning Finlex bättre lagstiftning utveckling av lagberedningen Telefon:0295150083 E-postadress: [email protected]