Hoppa till innehåll
Media

Det första demokratipriset delas ut i december 2011 - Temat för priset är frivilligarbete

justitieministeriet
Utgivningsdatum 15.9.2011 5.00
Pressmeddelande -

Demokratipriset som grundats av justitieministeriet delas ut för första gången i december 2011. Priset syftar till att lyfta fram den finländska demokratin och medborgarsamhället samt instanserna som är aktiva inom detta område. För att fira Europaåret för frivilligarbete 2011 är det första demokratiprisets tema frivilligarbete.

 

- Ett starkt medborgarsamhälle är en väsentlig del av den finländska demokratin, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson. - I år vill vi framhäva frivilligarbetets betydelse för individer, samhället och medborgarinflytande. Nära till en och en halv miljoner människor deltar i frivilligarbete.

Demokratipriset ska delas ut årligen enligt olika teman till instanser som främjat demokrati. Priset år 2011 delas ut i ett samarbete mellan justitieministeriet, Europaåret för frivilligarbete 2011/Finlands Ungdomsarbete Allians rf., Penningautomatföreningen (RAY) och Rundradion.

Vinnaren väljs bland lyckade exempel på frivilligarbete. Bland kandidaterna väljs fem olika exempel på frivilligarbetets mångfald som belönas årets demokratipris. Vinnarnas berättelser spelas in och visas på YLE:s morgon-TV (kanal 1) i november.

Insamlingen av berättelserna om frivilligarbete inleds på den internationella demokratidagen den 15 september och fortsätter ända till den 16 oktober. Kandidater kan anmälas på webbadressen tuntitili.fi eller med blanketten som kan beställas på nummer 044 416 5289.

Vinnarna utses av ett råd som består av temaårets ambassadörer. Prissumman är 10 000 euro och summan delas mellan de fem vinnarna. Prisen delas ut vid Frivilligverksamhetens festseminarium den 8 december i Helsingfors.

RAY är den största sponsorn av frivilligverksamhet i Finland. RAY beviljar årligen ca 200 miljoner euro till social- och hälsoorganisationerna för att stöda deras verksamhet.

Ytterligare upplysningar:
Justitieministeriets demokratipris: direktör Johanna Suurpää, tfn 09 1606 7800
Insamling av exempel på frivilligarbete: projektchef Karoliina Tikka, tfn 044 7229 353
RAY:s understöd till frivilligarbete: avdelningschef Mika Pyykkö, tfn 09 4370 2235

Anna-Maja Henriksson
Tillbaka till toppen