Beredskapsärenden vid justitieministeriet
Beredskapen vid justitieministeriet och inom dess förvaltningsområde baserar sig på beredskapslagen och den säkerhetsstrategi för samhället som statsrådet fastställt samt på den nationella riskbedömningen. Ministeriet har till uppgift att samordna beredskapen inom sitt eget ansvarsområde.
Genom beredskapen säkerställer man att myndigheterna kan sköta sina uppgifter så störningsfritt som möjligt i störningssituationer och under undantagsförhållanden. Beredskap bygger på riskbedömning. Syftet med beredskapen är att sörja för föregripande åtgärder för att förebygga störningssituationer och minska konsekvenserna av dem samt för verksamheten vid störningssituationer och vid återhämtningen från dem.
Enligt beredskapslagen ska myndigheterna säkerställa att deras uppgifter kan skötas så väl som möjligt också under undantagsförhållanden. Enligt lagen sker detta med hjälp av beredskapsplaner, förberedelser för verksamhet under undantagsförhållanden och övriga åtgärder. Beredskapen leds och övervakas av statsrådet och av varje ministerium inom sitt ansvarsområde. De metoder som nämns i lagen är utarbetande av beredskapsplaner, förberedelser för verksamhet under undantagsförhållanden och övriga åtgärder.
Justitieministeriets viktigaste uppgifter med tanke på säkerhetsstrategin för samhället
Genom uppgifterna för justitieministeriet och dess förvaltningsområde tryggas flera av samhällets vitala funktioner som beskrivs i säkerhetsstrategin för samhället. Justitieministeriet har flera ansvarsuppgifter i tryggandet av samhällets vitala funktioner.
Den inre säkerheten
Största delen av uppgifterna inom justitieministeriet och dess förvaltningsområde ingår i den inre säkerheten, som hör till samhällets vitala funktioner. Justitieministeriet är ansvarigt ministerium för tre strategiska uppgifter inom den inre säkerheten: tryggande av rättssystemets funktionsförmåga, genomförande av val och tryggande av förutsättningarna för demokrati samt bekämpning av brottslighet som äventyrar samhällsordningen. Justitieministeriet deltar också i andra strategiska uppgifter som berör ministeriet som en del av statsrådet eller inom det egna ansvarsområdet.
Med inre säkerhet avses förmågan att avvärja brott, olyckor, miljöskador och andra motsvarande hot som riktas mot Finland och dess befolkning och att hantera följderna av dem.
Inre säkerhet är ett tillstånd där människor kan åtnjuta de rättigheter och friheter som garanteras i rättssystemet utan rädsla eller otrygghet på grund av brottslighet, störningar, olyckor eller därmed jämförbara nationella eller internationella fenomen.
Den inre säkerheten grundar sig på att de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen och demokratin liksom även frihet, stabilitet, välfärd, likabehandling och jämställdhet tryggas i all verksamhet.
1. Tryggande av rättssystemets funktionsförmåga
Tryggandet av rättssystemets funktionsförmåga under alla förhållanden innebär bland annat att det föreskrivs om medborgarnas rättigheter och skyldigheter i lag, att rättssäkerheten garanteras och att myndigheternas befogenheter och utövning av offentlig makt grundar sig på lag.
I enlighet med rättsstatsprincipen utövas laglighetsövervakningen bland annat så att justitiekanslern i statsrådet och riksdagens justitieombudsman övervakar lagligheten av den verksamhet som bedrivs av domstolarna, myndigheterna och andra som sköter offentliga uppdrag och lagligheten av statsrådets och republikens presidents ämbetsåtgärder samt tryggar tillgodoseendet av de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna.
Förundersökningsmyndigheterna ansvarar för förundersökningen av brott, och Åklagarmyndigheten ansvarar för åtalsprövningen och för eventuellt väckande av åtal. Det oberoende domstolsväsendet sörjer för parternas rättssäkerhet, utdömande av straff och avgörande av tvister samt i fråga om förvaltningsprocessuella ärenden för behandlingen av ansöknings- och besvärsärenden. Högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen utövar den högsta domsrätten och övervakar rättskipningen inom sina behörighetsområden. Den offentliga rättshjälpen bistår parterna i brottmål och tvistemål.
Brottspåföljdsmyndigheten svarar för verkställigheten av fängelsestraff och samhällspåföljder. Rättsregistercentralen sörjer för verkställigheten av förmögenhetsstraff samt för underhåll och utveckling av informationssystemen inom justitieministeriets förvaltningsområde.
Justitieministeriet sköter i egenskap av centralmyndighet uppgifter i anslutning till internationell rättsvård. Utsökningsverket sköter verkställigheten i anslutning till försummelse av skyldigheter, EU:s och FN:s sanktioner samt frysning av terrorismmedel. De myndigheter som verkställer och övervakar sanktioner säkerställer en effektiv tillsyn och ett nära nationellt och internationellt samarbete. Rättsstatsprincipen iakttas och de grundläggande och mänskliga rättigheterna tryggas under alla förhållanden.
2. Genomförande av val och tryggande av förutsättningarna för demokrati
Syftet är att trygga förutsättningarna för att förrätta ordinarie allmänna val i alla säkerhetssituationer och att upprätthålla en kontinuerlig beredskap att förrätta allmänna val i förtid.
Valorganisationen, valmaterialet samt behövliga kritiska informationssystem och deras säkerhet upprätthålls och utvecklas med beaktande av verksamhetsmiljöns krav, bland annat särskilda krav i fråga om funktionalitet, tidpunkt och säkerhet.
Målet är att förrätta allmänna val på ett smidigt och säkert sätt samt att trygga förtroendet för valsystemet under alla förhållanden och i alla situationer. Förtroendet för val förutsätter tillförlitlig information om kandidaterna, valförrättningen och valresultatet. Valmyndigheterna och medierna stöder detta genom rättidig information och samarbete.
Strävan är att trygga partiernas verksamhetsförutsättningar också i krissituationer. I krissituationer kan organisationerna stärka säkerheten och stödja myndigheterna. Dialogen mellan myndigheter och organisationer upprätthålls och organisationernas verksamhetsförutsättningar i krissituationer tryggas.
Därutöver tryggas de elektroniska demokratitjänsterna, till exempel medborgarinitiativ.fi och dinasikt.fi, samt hörandet vid författningsberedning i olika situationer.
Medborgarnas möjligheter att påverka tryggas genom tillgång till aktuell information och genom tryggande av medborgarnas och organisationernas frihet att hålla möten, demonstrera och yttra sig, vilket ökar möjligheterna att delta och påverka.
3. Bekämpning av brottslighet som äventyrar samhällsordningen
Brott som äventyrar samhällsordningen bekämpas och hot bemöts genom att misstänkta brott avslöjas, förebyggs eller utreds samt genom informationsbaserad kriminalunderrättelseinhämtning och hantering av störningssituationer.
Målet är att brott som äventyrar samhällsordningen, bland annat eventuella hybridattacker, terrorism, sabotage, cyberangrepp, våldsam extremism och radikalisering eller gängbildning, inte får fotfäste i det finländska samhället.
Avsikten är att förebygga att bland annat organiserade kriminella sammanslutningar utvidgar sin verksamhet till att omfatta den lagliga ekonomin och samhällsstrukturerna eller beslutssystemen.
Beredskap inom justitieministeriets förvaltningsområde
I enlighet med beredskapslagen har myndigheterna en beredskapsskyldighet. Justitieministeriet leder, samordnar och övervakar beredskapen inom sitt eget förvaltningsområde. Ämbetsverken och inrättningarna inom förvaltningsområdet svarar för beredskapen inom den egna verksamheten och för den praktiska organiseringen. Varje ämbetsverk och inrättning inom förvaltningsområdet ansvarar för sin egen beredskapsplanering för störningar under normala förhållanden och även för undantagsförhållanden.
Justitieministeriet leder en samarbetsgrupp för säkerheten inom justitieministeriets förvaltningsområde med representanter för ministeriet och förvaltningsområdet som medlemmar. Samarbetsgruppen stöder justitieministeriet och ämbetsverken inom förvaltningsområdet i deras eget beredskapsarbete samt i övrigt omfattande säkerhetssamarbete inom säkerhetens olika delområden.
Ytterligare information
Mikko Karvonen, valmiuspäällikkö
justitieministeriet, Staben Telefon:0295150015 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi