Hoppa till innehåll
Media

Förbättringar i EU:s medborgarinitiativ nästa år

justitieministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2019 15.17
Pressmeddelande

Registreringen av ett europeiskt medborgarinitiativ och insamling av stödförklaringar för det blir lättare i början av 2020. Kommissionen öppnar en gemensam webbtjänst för organisatörer av medborgarinitiativ via vilken de kan samla in stödförklaringar för initiativet. Det ska också ges mer information och stöd i frågor som gäller medborgarinitiativ.

För att genomföra rådets förordning om det europeiska medborgarinitiativet har det behövts kompletterande nationella bestämmelser. Enligt finsk lag har myndigheten för digitalisering och befolkningsdata behörighet att kontrollera och intyga stödförklaringar som undertecknats av finska medborgare. Myndigheten är den nationella kontaktpunkten inom sitt verksamhetsområde.

Ändringarna i förfarandet som gäller EU:s medborgarinitiativ stärker demokratin och förbättrar medborgarnas möjligheter att delta i EU:s verksamhet. Förutom att EU-medborgarinitiativ kan leda till lagstiftningsförslag av kommissionen, kan de även användas för att lyfta fram olika frågor i den politiska debatten i unionen.

Mer information:

Sina Uotila, lagstiftningsråd, tfn 0295 150 536, [email protected]

Laura Nurminen, specialsakkunnig, tfn 0295 150 008, [email protected]

Heini Huotarinen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 150 127, [email protected]

Statsrådets beslutsmaterial (på finska)

Förordningen om det europeiska medborgarinitiativet (EU) 2019/788

Tillbaka till toppen