Hoppa till innehåll
Media

EU vill stärka resenärernas rättigheter

justitieministeriet
Utgivningsdatum 1.2.2024 13.27
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen föreslår ändringar i paketresedirektivet i syfte att stärka nivån på skyddet för resenärer också vid allvarliga kriser som påverkar resandet. Statsrådet sände Europeiska kommissionens förslag till ändring av direktivet till riksdagen den 1 februari.

Covid-19-pandemin ledde till omfattande inställningar av paketresor och till att inga nya bokningar gjordes. På grund av paketresearrangörernas likviditetsproblem fick många resenärer inte återbetalningar för inställda resor eller så fick de dem för sent. 

Enligt förslaget ska researrangören i fortsättningen ha möjlighet att av resenärerna ta ut förskottsavgifter till högst 25 procent av paketresans totalpris. I den gällande lagstiftningen begränsas inte förskottsbeloppet. 

I fortsättningen har resenären bättre möjligheter att säga upp paketreseavtalet avgiftsfritt på grund av extraordinära och oundvikliga omständigheter som i betydande grad påverkar genomförandet av paketresan. 

Om paketreseavtalet sägs upp, får researrangören i stället för att betala tillbaka pengarna erbjuda resenären ett värdebevis med vilket resenären senare kan köpa andra resetjänster av researrangören. Resenären är inte skyldig att godkänna ett värdebevis, utan har rätt att få återbetalning i pengar. Samtidigt föreslås det förbättringar i insolvensskyddet.   

Statsrådet understöder att paketresedirektivet ses över och att resenärernas rättigheter förbättras, men i ändringarna bör också resetjänstleverantörernas intressen och lika konkurrensvillkor mellan resetjänstföretagen beaktas. Dessutom förhåller sig statsrådet kritiskt till en begränsning av förskottsbetalningarna.

Mer information:
Riitta Haapasaari, lagstiftningsråd, tfn 0295 150 139, [email protected]

Statsrådets beslut (på finska)

Tillbaka till toppen