Hoppa till innehåll
Media

Gollegiella delades ut till fyra personer som främjat samiska språk

justitieministeriet
Utgivningsdatum 9.11.2016 10.04
Pressmeddelande
Det nordiskt samiska språkpriset Gollegiella för år 2016 delades ut till Kirsi Paltto, Jan Skoglund Paltto samt systrarna Ingá-Márja och Máret Steinfjell. Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke delade ut priset i samband med mötet mellan de nordiska ministrarna ansvariga för samiska frågor och sametingspresidenterna i de nordiska länderna som hölls i Stockholm.

Bedömningskommittén belönar Kirsi Paltto och Jan Skoglund Paltto för sitt mångåriga arbete med att främja de samiska språken, nordsamiska, sydsamiska och lulesamiska. De har genom åren haft, och har också idag, en viktig roll som utvecklare av språkinlärnings³metoder och verktyg för såväl nybörjare som modersmålstalande barn, ungdomar och vuxna.

Ingá-Márjá Steinfjell och Máret Steinfjell belönas bland annat för den sydsamiska talkshowen Steinfjell & Steinfjell som på kort tid har blivit en smärre språkrevolution som är en viktig del av språkrevitaliseringen i det sydsamiska området och i förlängningen i hela Sápmi.

Pristagarna väljs av en kommitté med representanter från Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

 
Jari Lindström
Tillbaka till toppen