Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson: Finland stöder Internationella brottmålsdomstolens arbete i Ukraina för att ställa krigsförbrytarna inför rätta

justitieministeriet
Utgivningsdatum 24.3.2022 16.29
Pressmeddelande

- Rysslands invasion av Ukraina är en grov kränkning av internationell rätt. Finland har förbundit sig att stödja Internationella brottmålsdomstolens arbete för att utreda internationella brott som begåtts i Ukraina så att gärningsmännen kan ställas till straffrättsligt ansvar, betonade justitieminister Anna-Maja Henriksson vid ett internationellt ministermöte i dag.

Justitieminister Henriksson deltog på distans i ett möte som sammankallades av Storbritanniens vice premiärminister och justitieminister Dominic Raab. I mötet deltog ett stort antal justitie- och utrikesministrar från likasinnade länder runtom i världen. Ukrainas justitieminister Denys Maliuska deltog också i mötet.

Vid mötet visade ministrarna sitt stöd för Internationella brottmålsdomstolens ICC:s verksamhet och för att säkerställa det juridiska ansvaret för de internationella brotten i Ukraina. Ministrarna diskuterade också hur Internationella brottmålsdomstolens utredning i Ukraina kunde stödjas. Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete (Eurojust) är en central aktör när det gäller att samordna utredningar i EU:s medlemsstater. 

− Kriget i Ukraina framhäver Internationella brottmålsdomstolens betydelse som den enda internationella domstolen där grymma brottsförövare kan ställas till straffrättsligt ansvar. Krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten ska utredas och om anklagelserna visar sig vara grundade, ska de leda till åtal och domar. Också Eurojust har en central roll i egenskap av EU:s byrå för straffrättsligt samarbete, sade Henriksson.

Internationella brottmålsdomstolens åklagare Karim Khan meddelade i slutet av februari att han inleder en utredning om situationen i Ukraina. Enligt Khan finns det skäl att misstänka att krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten har ägt rum i Ukraina. Finland och 40 andra länder har begärt att Internationella brottmålsdomstolen inleder en utredning om situationen i Ukraina. Henriksson berättade vid mötet att Finland fullt ut har förbundit sig att stödja Internationella brottmålsdomstolen i dess verksamhet och oberoende ställning.

Ytterligare information:
Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, justitieministeriet, tfn 0295 150 170, [email protected]
Elina Lemmetty, ambassadråd, internationell straffrätt och humanitär rätt, utrikesministeriet, tfn 0295 350 198, [email protected]
 

Tillbaka till toppen