Hoppa till innehåll
Media

Minister Henriksson i Dublin: Alla kan ingripa i sexuella trakasserier som de bevittnar

justitieministeriet
Utgivningsdatum 29.9.2022 15.50
Pressmeddelande

Minister Anna-Maja Henriksson, som höll tal vid Europarådets justitieministermöte i dag, påminde om den roll vittnen spelar i förebyggandet av sexuella trakasserier mot kvinnor.

- Att förebygga och minska våld mot kvinnor är mer av ett maratonlopp än en sprint. Det tar tid att ändra handlingsmönster, sociala normer och rådande attityder, som ofta är djupt rotade. Åtgärder behövs inom alla samhällssektorer, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson vid Europarådets justitieministermöte i Dublin.

Henriksson berättade om åtgärder som regeringen inlett i Finland för att förbättra brottsoffrens ställning, minska våldet och öka jämställdheten. Som ett exempel lyfte Henriksson fram kampanjen Alla av oss, som lanserades i fjol. Kampanjens budskap var att personer som ser när andra utsätts också har en roll i situationen.

- Målet med kampanjen var att sänka tröskeln för utomstående att ingripa, ändra sociala normer och bryta det tysta godkännandet av olika former av sexuella trakasserier. Budskapet är klart och tydligt: Ja, vi kan alla påverka, konstaterade Henriksson.

Enligt Henriksson är det också väldigt viktigt att Finland och andra länder gör nu sitt yttersta för att skydda de flickor och kvinnor som flyr från Ukraina så att de inte blir offer för människohandel.

Ytterligare information:
Otto Andersson, specialmedarbetare, tfn 0295 150 121, [email protected]
Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170, [email protected]

Tillbaka till toppen