Hoppa till innehåll
Media

Minister Meri träffade sina nordiska kolleger i Stockholm och Oslo

justitieministeriet
Utgivningsdatum 19.1.2024 9.56
Pressmeddelande

Justitieminister Leena Meri besökte Sverige och Norge denna vecka. Under resan träffade minister Meri ländernas justitieministrar och bekantade sig med bland annat lokala brottspåföljdsmyndigheter. Också statssekreterare Teija Makkonen deltog i mötena.

– Vi följer noga med den kriminalpolitiska utvecklingen och åtgärderna i Norden. Det var mycket intressant att höra om både Sveriges och Norges erfarenheter av bland annat ungdoms- och gängbrottslighet och i synnerhet om planerna som gäller bekämpningen av dem, säger justitieminister Leena Meri.

Minister Meri träffade Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer i Stockholm på tisdagen. Ministrarna diskuterade aktuella frågor inom kriminalpolitiken, särskilt fångvården och ungdoms- och gängbrottsligheten. På agendan stod också aktuella EU-frågor, i synnerhet arbetet för att påverka programmet för den kommande Europeiska kommissionen 2024–2029. Meri besökte också Brottspåföljdsmyndigheten i Sverige.

På onsdagen träffade minister Meri Norges justitieminister Emilie Enger Mehl i Oslo. Även vid detta möte behandlades aktuella frågor inom fångvården samt ungdoms- och gängbrottslighet. I Oslo bekantade sig Meri med Ilas säkerhetsfängelse (Ila fengsel og forvaringsanstalt) och verksamheten vid kompetenscentret för förebyggande rusmedelsarbete (KoRus).

– Regeringen har i enlighet med regeringsprogrammet inlett en reform av fängelsenätverket för att säkerställa att det finns tillräckligt med fängelseplatser och att fängelsenätverket är i tillräckligt gott skick.  Regeringen vill också säkerställa att de farligaste fångarna med tanke på samhället och andras säkerhet inte friges.  En åtgärd som inletts är lagberedning för införande av ett så kallat förvaringsstraff, och det norska systemet används som modell i beredningen. Det var intressant att höra både om situationen i fråga om fängelseplatserna i Sverige och om förvaringsstraffet i Norge, konstaterar Meri.

Mer information:
Teija Makkonen, statssekreterare, tfn 029 515 0251, [email protected]
Ville Hinkkanen, avdelningschef, tfn 0295 150 165, [email protected]
Eeva Aittoniemi, enhetschef, EU-ärenden och internationella ärenden, tfn 0295 150 170, [email protected]

Tillbaka till toppen