Hoppa till innehåll
Media

Justitieminister Henriksson: Fängelsesäkerheten tas på allvar

justitieministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2019 13.58 | Publicerad på svenska 19.12.2019 kl. 14.13
Pressmeddelande

Justitieminister Anna-Maja Henriksson ser mycket allvarligt på Brottspåföljdsmyndighetens arbetssäkerhet samt fängelsesäkerheten.

- Jag har diskuterat frågan med Brottspåföljdsmyndighetens direktör Arto Kujala och bett honom om en utredning om de frågor som Fängelsetjänstemannaförbundet (Vankilavirkailijain Liitto, VVL) lyft upp i ett pressmeddelande.

VVL sade sig tidigare i ett pressmeddelande vara väldigt oroliga för riktade trakasserier mot personal samt personalens säkerhet.

- Åtgärder som gäller arbetssäkerheten förbereds hos Brottspåföljdsmyndigheten tillsammans med personalen. Även detta har jag diskuterat med myndighetens ledning.

- Enligt regeringsprogrammet ska det under regeringsperioden vidtas förvaltningsövergripande åtgärder med vilka man i högre grad än i dag systematiskt ingriper i riktade trakasserier, hot eller att någon görs till måltavla. Justitieministeriet och inrikesministeriet förbereder en åtgärdshelhet gällande riktade trakasserier i enlighet med regeringsprogrammet. Målet är bland annat att förstärka rättsskyddet genom att låta riktade trakasserier höra under allmänt åtal.

Justitieministeriet säkrar Brottspåföljdsmyndighetens verksamhetsförutsättningar och finansiering som en del av planen för de offentliga finanserna.

Ytterligare information:

Niklas Mannfolk, specialmedarbetare, tfn 050 306 3990, [email protected]

Tillbaka till toppen