Hoppa till innehåll
Media

Seminarium delar bästa praxis i arbetet mot människohandel i Norden

inrikesministerietjustitieministeriet
Utgivningsdatum 4.11.2021 11.34
Nyhet

Nordiska myndigheter och aktörer i det civila samhället som arbetar med kampen mot människohandel samlas till ett seminarium i Helsingfors den 18 november. Att utbyta kunskap och kompetens stöder deltagarna i deras arbete och stärker kampen mot människohandel. De webbsända delarna av seminariet är öppna för alla och anmälningar till dem tas emot till och med den 15 november.

Vid seminariet behandlas människohandel i bred omfattning utan begränsning till någon särskild form av människohandel, grupp av offer eller bekämpningsmetod. Att fokusera på de åtgärder som genomförs i praktiken och att sprida dem till andra ger deltagarna idéer, information och kontakter för att utveckla sina egna arbetssätt.

Vid seminariet diskuteras också möjligheterna att intensifiera det nordiska samarbetet i kampen mot människohandel. De iakttagelser och förslag som lyfts fram vid seminariet kommer att utnyttjas i den utredning som de nordiska justitieministrarna kom överens om vid sitt möte i juni 2021.

Seminariet är ett led i Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet. Det arrangeras i samarbete mellan justitieministeriet, inrikesministeriet, utrikesministeriet och statsrådets samordnare för arbetet mot människohandel.

Evenemanget öppnas av justitieminister Anna-Maja Henriksson och inrikesminister Maria Ohisalo. Utrikesminister Pekka Haavisto står värd för seminariets kvällstillställning.

Välkommen att följa seminariet på webben! 

Del I och III av seminariet är öppna för alla och direktsänds på webben. Del I kl. 10.00–12.45 ger en helhetsbild av arbetet mot människohandel på olika nivåer bland annat i Europeiska unionen och i de nordiska länderna. Del III kl. 17.10–18.20 är en presentation av resultaten från seminariets workshoppar och sidoevenemang och de allmänna slutsatserna. Eftermiddagens workshop, del II, är endast för inbjudna experter som arbetar med att förebygga och bekämpa människohandel.

En länk till direktsändningen på webben skickas per e-post till alla som anmält sig. Anmälningar till de webbsända delarna av seminariet tas emot fram till den 15 november 2021 via denna länk. Inspelningen av seminariet finns tillgänglig för webbdeltagarna fram till den 18 december 2021.

Seminariet hålls på engelska.

Program

Seminarieprogrammet på engelska

PART I, Streamed online
Chair: Eva Biaudet, Member of Parliament, Finland

10.00 – 10.20 Opening speeches

 • Anna-Maja Henriksson, Minister of Justice of Finland
 • Maria Ohisalo, Minister of the Interior of Finland

10.20 – 10.50 Keynote speeches

 • Diane Schmitt, EU Anti-Trafficking Coordinator: EU Strategy on Combatting Trafficking in Human Beings
 • Itohan Okundaye, Member of the International Survivors of Trafficking Advisory Council (ISTAC): What Should Governments Do More to Prevent Trafficking in Human Beings?

10.50 – 12.40 Presentation of best practises against trafficking in human beings in the Nordic countries

 • Iceland: Hildur Sunna Pálmadóttir, Ministry of Justice and Alda Hrönn Jóhannsdóttir, Suðurnes police: Creating the New Icelandic National Action Plan against Trafficking in Human Beings – How Human Trafficking Became a Political Priority and What Are the Successes?
 • Finland: Kristina Stenman, Non-Discrimination Ombudsman: The National Rapporteur on Trafficking in Human Beings – How Independent Reporting Mechanism Strengthens the Work against Trafficking in Human Beings?
 • Sweden: Mats Paulsson, Gender Equality Authority: The National Referral Mechanism for Victims of Trafficking

12.40 – 12.45 closing remarks for Part I
Eva Biaudet, Member of Parliament, Finland

PART II
13.45 – 17.00 Parallel workshops on Best Practices for participants present in Helsinki

PART III, Streamed online

17.10 – 18.10 Conclusions

 • Presentations of the workshop results
 • Greetings from the side events

18.10 – 18.20 Closing remarks

 • Venla Roth, Government Anti-Trafficking Coordinator of Finland
  Future and Next Steps of Closer Nordic Cooperation on Prevention and Combatting of Trafficking in Human Beings

Mer information om seminariet:
Ilona Sekiguchi, projektkoordinator, tfn 029 515 0201, [email protected]
Venla Roth, statsrådets samordnare för arbetet mot människohandel, tfn 0295 150 011 [email protected]

Tillbaka till toppen