Hoppa till innehåll
Media

Finska stadion förklarar sig som diskrimineringsfria områden på en turné som börjar i Lahtis den 10 augusti

justitieministeriet
Utgivningsdatum 8.8.2017 13.27
Pressmeddelande
null

Finska stadion deltar i kampanjen Område fritt från diskriminering, som leds av justitieministeriet och olika organisationer. Kampanjen som utmanar organisationer och arbetsgemenskaper att förklara sig diskrimineringsfria startades av det mångkulturella motionsförbundet Fimu.

- Vi ville utmana finska stadion att delta i arbetet mot diskriminering. Genom att förklara sig som diskrimineringsfria områden kan de signalera att alla, oberoende av etnisk bakgrund, ålder, funktionsförmåga eller sexuell läggning, är välkomna till deras område. Alla ska ha rätt att njuta av sport både som deltagare och åskådare i en uppmuntrande miljö, säger projektchef Ilari Äijälä från FIMU.

Veritas Stadion i Åbo och Harjun stadion i Jyväskylä var de första som förklarade sig som diskrimineringsfria områden i juni.

Under hösten kommer följande stadion att förklara sig diskrimineringsfria:

  • 10.8. Lahtis stadion
  • 7.9. Rovaniemi centralidrottsplan
  • 10.9. Sauvonsaari Stadion i Kemi
  • 12.9. Telia 5G Areena i Helsingfors
  • 16.9. Elisa Stadion i Vasa
  • 24.9 Savon Sanomat Areena i Kuopio

- Både publiken och idrottarna utmanas att skapa en god sportsmannaanda och ingripa i negativa och föraktfulla kommentarer. Idrott har ju traditionellt förenat människor oberoende av deras bakgrund och detta är värt att värna om, konstaterar projektets koordinator Katriina Nousiainen från justitieministeriet.

Huvudbeskyddarna av kampanjen Diskrimineringsfria stadion är Aki Riihilahti och Ifeoma Kulmala. Kampanjen har också andra beskyddare på olika orter. Beskyddarna utmanar andra idrottare och idrottspåverkare att delta i kampanjen. Utmaningskampanjen kan följas i sociala medier under hashtag #syrjinnästävapaastadion.

Område fritt från diskriminering är en informationskampanj mot all slags diskriminering, mobbning och trakasserier. Genom att delta i kampanjen kan organisationer och arbetsgemenskaper offentligt föra fram sin förbindelse till principen om icke-diskriminering. Att förklara ett område fritt från diskriminering innebär att man arbetar mot och ingriper i diskriminering och främjar likabehandling av människor. Som resultat av kampanjen har redan över tusen organisationer på olika håll i Finland förklarat sig fria från diskriminering.

Kampanjen genomförs i ett samarbete mellan justitieministeriet, Förbundet för mänskliga rättigheter rf, Ungdomssamarbete Allians, SETA rf, det mångkulturella motionsförbundet FIMU och Handikappforum rf.

Ytterligare information:

projektchef Ilari Äijälä, det mångkulturella motionsförbundet FIMU, tfn 040 417 8776 

specialsakkunnig Panu Artemjeff, tfn 02951 50211, justitieministeriet

överinspektör Katriina Nousiainen, tfn 02951 50275, justitieministeriet

Område fritt från diskriminering 

Tillbaka till toppen