Hoppa till innehåll
Media

Uppgifter om resultatet av presidentvalet finns på webben från och med klockan 20 på valdagen söndagen den 28 januari

justitieministeriet
Utgivningsdatum 26.1.2024 9.48
Nyhet
Justitieministeriets vallogotyp.

Preliminära uppgifter om resultatet av presidentvalet söndagen den 28 januari publiceras i justitieministeriets resultattjänst på valdagskvällen från och med klockan 20.

Uppgifterna preciseras under valdagskvällen i takt med att rösträkningen framskrider. I resultattjänsten publiceras kandidaternas röstetal och röstandelar i hela landet, i valkretsarna, i kommunerna och i röstningsområdena.

De resultat som publiceras under valdagskvällen är preliminära. Valkretsnämnderna fastställer kandidaternas röstetal i varje valkrets vid möten som börjar senast klockan 10 tisdagen den 30 januari. Därefter fastställer Helsingfors valkretsnämnd antalet röster som kandidaterna fått i hela landet och meddelar röstetalen till justitieministeriet. De fastställda resultaten publiceras i resultattjänsten och justitieministeriet konstaterar valresultatet.

I presidentvalet förrättas en andra omgång om ingen av kandidaterna får fler än hälften av rösterna i den första omgången. I den andra omgången kan man rösta på någon av de två kandidater som fått flest röster i den första omgången.

När rösträkningen blivit klar kan medierna även ladda ner resultatuppgifterna i CSV-format.

Mer information:
Arto Jääskeläinen, valdirektör, tfn 0295 150 128, [email protected]
Laura Nurminen, specialsakkunnig, tfn 0295 150 008, [email protected]
Elina Rissanen, specialsakkunnig, tfn 0295 150 248, [email protected]

Resultattjänsten för presidentvalet
Tillförlitlig information om presidentval och röstning

Tillbaka till toppen